Младите ни таланти в картинга изпращат шампионска година

Публикувано на пн, 14 Дек. 2020
179 четения

Изтичащата 2020 г. отново бе шампионска за старата столица в картинга. За втора поредна година В. Търново се поздрави с двама шампиони в този спорт. Александър Дешков, след като м.г. спечели безапелационно в най-малкия клас – МиниБГ, логично през настоящия сезон премина в по-горния Мини. Тук Алекс отново с мощната подкрепата на “Планекс Инфраструктура” беше също категоричен и спечели всички състезания, в които успя да участва. При малко по-големите Данислав Арсов също премина в по-горен клас – Ротакс Джуниър. Въпреки сериозната промяна в новия клас – по-тежки и по-големи машини с почти двойно по-мощни двигатели вече с водно охлаждане, Дани допусна загуба само в първия кръг, след което спечели всяка една квалификация до края, както и всички останали кръгове.
Шампионатът в Националните картинг серии стартира през юли в Кюстендил след почти 3-месечно отлагане заради пандемията. Алекс Дешков дебютира по шампионски и в новия клас, като в двата финала остави втория съответно на 3.5 и 6.5 секунди зад себе си, като завърши с максимално възможния брой точки. Дани Арсов без почти никаква предсезонна подготовка при огромна промяна в техниката в новия клас зае третата позиция.
На 26 юли в Хасково бе вторият кръг, в който Алекс Дешков постигна за втори пореден път безапелационна победа, като спечели всички състезателни сесии – квалификации, два хийта и два състезателни манша. Дани Арсов след инцидент още в първия завой на първия от хийтовете за определяне на стартовите позиции, стартирайки от последна позиция, но успя да изпревари всички и записа първата си победа. Третият кръг в началото на септември отново бе в Хасково, където Алекс Дешков на два пъти подобри рекорда на пистата в своя клас. Победата му бе драматична, като в предпоследния завой на последната обиколка, 50 метра преди финалната права, задмина съперника си от Македония и финишира първи. Така пилотът на “Планекс инфраструктура”, отново с максимален брой точки, убедително поведе във временното класиране. По подобен начин Дани Арсов на старта на втория финал оглави колоната, спечелвайки убедително победата в него.
Победната серия на Алекс Дешков продължи и в четвъртия кръг на шампионата, провел се на писта “Пауталия” в Кюстендил през октомври. В края на месеца там бе и петият кръг от шампионата, оказал се последен за годината. В него Дешков не участва заради травма на ръката въпреки огромното си желание. Дани Арсов, който изоставаше на 4 т. в генералното класиране, обаче защити честта на старата столица по възможно най-добрия начин. Той бе изключително бърз и постоянен, като за пореден път този сезон подобри рекорда на трасето и спечели квалификацията, а на следващия ден от трета позиция изпревари конкурентите. Във втория манш бе неудържим, не изпусна нито за миг лидерството и завърши 27-те обиколки с огромна преднина – този път от почти 7 секунди.
Последният кръг на 15 ноември в Хасково бе отменен, но това не промени класирането на двамата великотърновски таланти, които триумфираха с шампионските титли за годината. А Велико Търново се оказа градът с най-много шампиони в цяла България, след като дори София и Пловдив останаха с по един!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново