Мартин Дойчев – старши треньор на “виолетовите”: “Много мразя да падам, искам “Етър” да доминира над другите отбори”

Публикувано на вт, 11 авг. 2015
518 четения

Новият наставник на етърци Мартин Дойчев е непознато име за великотърновската общественост. Роден е през 1970 г., юноша е на “Локомотив” (Сф). Бил е футболист още на “Янтра”, “Локо” (Др) и “Локо” (Мз). През 1998 г. Пламен Марков го привлича във “Видима-Раковски” и 17 години Дойчев работи в Севлиево, като е минал през всички позиции в клуба. За първия си месец начело на “Етър” направи впечатление на трудолюбив човек с умерен характер, но и с много желание за развитие и амбиции, което ясно личи от интервюто му за “Янтра ДНЕС”.

– Г-н Дойчев, как протече подготовката на “виолетовите”? Доволен ли сте?
– В общи линии подготовката премина добре, с изключение на това, че резултатите от контролните срещи не бяха добри. Но пък първите три срещи играхме срещу силни противници, момчетата се вложиха максимално в тях, въпреки че бяхме в началото на подготвителния процес. После дойде умора и това се отрази на резултатите. Особено в мача с “Трявна”, от който съм изключително недоволен. Не спазиха тактическите указания и съответно загубихме мача.
Трудно се изгражда отбор, аз искам той да играе атакуващ футбол, да притежава повече топката, да спазва тактическа дисциплина и в двете фази на играта – и в защита, и в атака. Надявам се за този месец да сме постигнали това, което искам аз да покажа, но футболистите са тези, които трябва да внесат моите идеи на терена. Те трябва да се стараят и да го изпълнят и да стигнем до крайната цел в даден мач – победата, а в края на първенството да финишираме на първото място.
– А това старание в подготвителния период виждаше ли се и въобще отношението на играчите?
– Отношението им беше добро. Няма как да са всички, но болшинството се стараеха да изпълняват това, което се иска от тях.
– Доволен ли сте от качеството на футболистите, от наличния в момента потенциал?
– Мисля, че има добри играчи за тази група. Резултатите ще покажат дали това е така.
– Оформена ли е окончателно групата, или ще има още имена?
– Групата е оформена, няма и вече време кога да вземем нови футболисти, така че това ще са имената, с които ще работим.
– Има ли играчи за всички постове и евентуално конкуренция за всеки пост?
– Конкуренция има на всички линии. 21 футболисти са. Единствено след напускането на Байдаков десният външен халф няма конкуренция, но там може да играе и Николаев. На практика имам трима външни, които могат да играят на тези позиции.
– Имаме с този отбор достатъчно шансове за водещо място в групата?
– Моето желание е да сме първи и да реализираме това, за което момчетата са се трудили през цялата подготовка. Естествено, няма да спрем с тренировъчния процес. За шансовете не мога да кажа, защото не съм гледал всички отбори в нашата група.
– А оформи ли се вече основен състав от тези 21 футболисти?
– В моите мисли имам основен състав. Получават се и някои контузии, други все още не са във форма и ще навлизат в течение на времето. Говоря за Мирослав Иванов, Джихат Кямил имаше прекъсване. Тихомир Трифонов не тренираше поради контузия. Така че тези трима футболисти, които са опитни и могат да водят отбора, още не са в най-оптималното си физическо състояние.
– Напълно възстановен ли е Тихомир Трифонов?
– Вече се чувства добре. Имаше болки на големия пръст на крака, с маратонки тренираше добре, но с обувки го болеше. Тичаше, но не е работил с топка.
– А вратарят Цанков?
– Цанков вече е възстановен, няма да имаме проблеми с него. Ще бъде готов за първия мач.
– Казахте, че нямате поглед върху повечето отбори, но все пак какво първенство очаквате в Северозападната “В” група?
– Оспорвано първенство, но “Етър” трябва да доминира над другите отбори. Смятам, че сме събрали най-доброто от различни отбори, водещи футболисти. Но всичко става с доказване на терена. На хартия е едно, на терена друго. Ще бъда много взискателен към тях, да се раздават във всеки мач. Може в някой мач и да не се получи, но ще изисквам влагането до последната минута, отборът да е на върха на своите възможности.
– “Ботев” (Враца) ли ще е основният ни конкурент? Така говорят всички…
– Така говорят… На приказки така говорят, но и ние във “Видима-Раковски” преди две години искахме да сме първи, но не стана. Всичко зависи от качеството на състезателите, финансирането и стабилността на клуба, съответно немалко зависи и от треньора.
– Все пак с “Ботев” (Враца) ли ще е битката за челото?
– Да.
– Някой друг може ли да се намеси в борбата за първото място?
– Не ги познавам всички. От тези, с които играхме – “Академик” и “Трявна”, нашият отбор е по-добър.
– Вече казахте, че програмата няма особено значение, защо?
– Защото играем с всички. Все някога трябва да срещнем всеки. Дори и да е в първия кръг, аз мисля, че футболистите вече са подготвени за старта на първенството.
– Конкретно за мача с “Ювентус” (Малчика) вече работите ли?
– Аз работя по един и същ начин за всички мачове. “Етър” трябва да доминира над другите отбори с играта си. Ще изисквам да атакуваме, да държим топката. Очаквам съперникът да се защитава, да действа в дефанзивен план.
– Не е ли все пал добре, че започваме в първия кръг у дома?
– Това е добре, защото ще има публика. Стимул за играчите да ги видят, да се раздадат и с действията си на терена да спечелят и публиката. Ако спечелим, това ще даде и самочувствие на футболистите.
– Има ли опасност да подценим някои съперници, каквито случаи имаше в последните две години?
– Опасността идва от самите футболисти, които си мислят, че като са селектирани и облекат виолетовата фланелка, противникът ще падне сам. Така беше в контролата с “Трявна”, там имаше такова подценяване. Това е обща работа, ние трябва да ги мотивираме и това да не се случва на терена.
– Г-н Дойчев, казахте какъв стил искате да има отборът, а като цел в класирането имате ли лична амбиция?
– Лично аз много мразя да падам и във всеки мач ще търся победата. Немалка част зависи и от треньора – дали е подготвил футболистите и ги е мотивирал за конкретната среща. В някои срещи противникът няма да падне сам, трябва ние да го подчиним и да доминираме. Загубите ги изживявам много болезнено и се надявам да няма такива срещи.
Анатоли ПЕТРОВ
сн.: Д. ЙОРДАНОВ
А. АТАНАСОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново