Марк Бата – зам.-председател на Съдийската комисия на УЕФА: “Основната дума в съдийството е работата”

Публикувано на ср, 11 февр. 2015
527 четения

Марк Бата е роден през 1953 г. в Марсилия. Първия си футболен мач ръководи едва на 17 години. По време на съдийската си кариера е свирил над 130 международни срещи. Бил е рефер на финала за Купата на УЕФА през 1996/97 г. между “Шалке 04” и “Интер” (Милано). Ръководил е мачове на Европейското първенство в Англия през 1996 г. и Световното във Франция през 1998. От юли 2004 г. е шеф на френските футболни съдии, като наследява Мишел Вотро, а от 2013 г. е зам.-председател на Съдийската комисия на УЕФА.
– Г-н Бата, каква е причината за посещението ви?
– Бях поканен от БФС да взема участие в зимния семинар за елтините футболни съдии. За тези три дни имах възможност да контактувам с всички съдии и инструктири и да ги подкрепям да се развиват по начина, по който го правят и в момента.
– Има ли нещо ново, което трябва да научат за 2015 година?
– Не, ние продължаваме да подобряваме техническото ниво. Те имаха физически тест, на който показаха прекрасни резултати. За мен бе важно да видя, че 100 % от съдиите минаха тези тестове.
– Запознахте ли се с тяхното теоретично ниво, защото често има претенции към тях?
– Оплакванията не са само тук, а в цял свят. Но се оплаква винаги отборът, който е загубил, така е навсякъде по света. Това е нашата основна цел – да подобряваме нивото и да работим. На първо място е работата, с нея може да се достигне до желаните резултати, така че всички да бъдат доволни от съдиите, не само клубовете, но и самите зрители.
– Как могат съдиите да се отърсят от това огромно напрежение, какъв е вашият съвет?
– Аз бих казал, че основната дума в съдийството е работа. Те трябва да работят, но не само на терена, а да се подготвят цяла седмица, и когато дойде точният момент през уикенда, те да са на такова ниво, че да покажат най-доброто от себе си.
– Има ли български имена, които имат добро бъдеще да свирят в Шампионската лига?
– Разбира се. Това, което им казах, е, че те трябва да работят, да вярват в своите възможности и да продължават напред. Аз съм сигурен, че в следващите 3-4 години ще имате представители на най-престижните мачове в УЕФА. Споделих им и още нещо – работата е преди успеха. Първо трябва да се съсредоточат върху работата си, а успехите ще дойдат.
– Кой според вас е най-добрият съдия в света в момента?
– Ние имаме 22 много способни съдии на топниво, но е много трудно да се каже кой е най-добър. Вие може би ще кажете, че е този, който свири финала, но зависи кои отбори участват на даден финал. Аз твърдя, че има 4-5 рефери от висша класа в света и те са на изключително високо ниво.
– Какви са впечатленията ви от престоя ви във Велико Търново?
– Аз не за първи път съм в България, а във вашия град съм за втори път. Искам да ви кажа, че Ичко Лозев е най-добрият посланик, който може да има Велико Търново. Първия път бях по-работа, но и на почивка, прекарахме три чудесни слънчеви дни. Сега пък вали сняг, но ще дойда отново, когато е слънчево. Благодаря на кмета Даниел Панов за топлия прием, на Съдийската комисия за чудесното отношение, но най-вече искам да поздравя българските съдии със сериозното им отношение през целия семинар, те са истински професионалисти.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново