Марк Бата идва във Велико Търново за семинара на елитните рефери

Публикувано на ср, 4 февр. 2015
441 четения

Георги Дойнов (вляво) е най-новият великотърновски международен рефер.

Връчват значките на международните съдии на церемония в Общината

Зам.-председателят на Съдийската комисия на УЕФА Марк Бата пристига във Велико Търново за предстоящия в края на седмицата съдийски семинар. Старата столица ще бъде домакин на проявата, която събира елитните български арбитри, сред които и нашите международни съдии.
Традиционният преди началото на всеки полусезон семинар тази година ще бъде тук, като реферите ще отседнат в Арбанаси, а ще покриват физическите тестове на стадион “Ангел Кънчев” в Трявна.
“В петък първо е покриването на нормативите в Трявна. Дано по-скоро стане обновяването на стадион “Ивайло”, който ще има всички условия да посреща подобни семинари. Следобед реферите пристигат в Арбанаси, където е теоретичният тест. Четири лекции ще чете зам.-председателят на Съдийската комисия на УЕФА Марк Бата”, съобщи членът на националната Съдийска комисия Петър Петров.
В семинара ще вземат участие всички 21 ръководещи съдии от “А” група, сред които са и шестте ръководещи международни рефери на ФИФА. Освен тях тук ще бъдат 10-те ни международни асистенти.
Сред тях е и най-новото великотърновско попълнение – от тази година Георги Дойнов вече е международен асистент. В края на 2014 г. той бе утвърден от ФИФА и УЕФА и на предстоящия съдийски семинар ще получи емблемата на световната футболна федерация. Новият международен рефер е роден във В. Търново през 1983 г. Син е на бившия национал по борба Йордан Дойнов. Тренира футбол в школата на “Етър”, отбива военната си служба в спортната рота към “Левски” и играе с военна картотека за третодивизионния “Ловико” (Сухиндол). След контузия прекратява футболна кариера и се захваща със съдийство.
Утвърден е в ранглистата на асистентите в “А” група през лятото на 2008 г. Дебютният му мач е на 27 септември същата година в Пловдив между “Ботев” и “Беласица” (Петрич).
Освен Георги Дойнов от великотърновската съдийска колегия с международен статут са Галя Ечева, която е ръководещ съдия от началото на миналата година, и Йорданка Корчева – асистент с богат опит по терените на Европа.
В семинара ще участват и дамите – България има в момента три ръководещи и 4 асистентки международни съдийки.
Ще присъства цялата Съдийска комисия на БФС, а сред гостите освен Марк Бата ще бъдат зам.-изпълнителният директор на футболната централа Антон Попов, председателят на СТК Неделчо Михайлов и др.
В събота от 19:00 ч. в Ритуалната зала на Община Велико Търново пък е официалната церемония. В присъствието на Марк Бата своите значки и емблеми на ФИФА ще получат всички наши международни съдии за 2015 година. Церемонията ще уважи и кметът на старата столица Даниел Панов, а след това за гостите ще бъде излъчен и спектакълът “Царевград Търнов – звук и светлина”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново