Коста Ангелов шампион на България по шах Пламен Кънчев от “Етър” стана сребърен медалист

Публикувано на пн, 25 май 2015
502 четения

Международният майстор Коста Ангелов спечели шампионската титла на страната в държавното първенство за сеньори. Надпреварата за мъже над 60 г. и жени над 50 г. за пръв път се проведе във Велико Търново в обновената зала на ШК “Етър” на стадион “Ивайло”.
Глaвeн cъдия бe Свeтлa Йopдaнoвa. Typниpът по клacичecки шaх бе в 7 кръга и събра 22 майстори на древната игра.
Мм Коста Ангелов от ШК “Г. Даскалов” (Варна) спечели безапелационно първото място. Той бе и с най-висок рейтинг от участниците и бе сочен за основен фаворит за титлата. Ангелов стартира с пет поредни победи и едва в 6-ия кръг допусна реми срещу Пламен Кънчев, но то му бе достатъчно да си осигури и на теория шампионската титла, след като основният му преследвач Петър Арнаудов от “Абритус” загуби от Валери Рибаров от “Енергия”. В последния кръг Коста Ангелов победи и Светослав Симеонов и завърши първи с 6.5 т. от седем възможни.
Изключително оспорвана бе битката за сребърния и бронзовия медал. Кръг преди края трима – Арнаудов, Кънчев и Рибаров, бяха с по 4 точки, а други четирима шахматисти, сред които и Иван Цанов и Атанас Атанасов от ШК “Етър” имаха по 3.5 точки.
В крайна сметка сребърния медал взе Пламен Кънчев от ШК “Етър”, който спечели с черните фигури срещу Валери Рибаров. Същото стори и Петър Арнаудов, който победи Вельо Колев. Така и двамата с Кънчев събраха по 5 т., но второто място отиде при великотърновеца, а Арнаудов е с бронзов медал.
Четвъртото място стана притежание на Иван Цанов – първия великотърновски майстор, който бе и най-възрастният участник на турнира.
При сеньоритите първа стана Петранка Драганова (“Казанлък 21”), следвана от Христина Цанкова (ШК “Етър”) и Дияна Дякова (“Казанлък 21”).
Пoбeдитeлитe пoлyчиха кyпи, мeдaли и парична премия, като такава имаше за първите шест в крайното класиране, а oбщият нaгpaдeн фoнд бе в paзмep нa 700 лeвa.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново