Изкуствен интелект ще оценява футболистите на “Етър”

Публикувано на вт, 16 февр. 2021
129 четения

Изкуствен интелект вече ще оценява футболистите на “Етър”, като великотърновският клуб ще получава най-добрата статистика в Първа лига. Това стана факт, след като “Етър” подписа договор за партньорство с “Юбитрак”. Оптичната система, създадена от българската компания, беше инсталирана на стадион “Ивайло”. Тя ще може да се използва още в първото домакинство срещу “Левски” в първа лига на 21 февруари. Към този момент с подобни системи разполагат клубове от някои от най-популярните първенства в Европа.
Чрез камери и изкуствен интелект технологията позволява генерирането на големи бази данни за представянето, които са от огромна полза във футболните анализи. Спортно-техническият щаб на “Етър” ще получава детайлна информация за подавания, единоборства, удари към вратата, пробягана дистанция, максимални развити скорости, спринтове, позициониране и много други.
Чрез изкуствен интелект системата разпознава и идентифицира играчите на двата отбора на терена, топката и съдиите от видеоматериал. Около футболния терен са разположени камери, които обхващат цялото игрище. Партньорите вярват, че чрез използването на технологията на българските стадиони нивото на родните играчи ще се повиши, а с това и радостта на феновете на футбола през следващите сезони.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново