Ивайло Стоименов – треньор в кампа “Баскетболни деца”

Публикувано на чт, 28 юни 2018
631 четения

В поредицата за треньорската сила на кампа “Баскетболни деца” представяме Ивайло Стоименов. Родом от Велико Търново, със завидна кариера за възрастта си и крепящ баскетбола в старата столица от години, той прегърна идеята за баскетболен камп от ново поколение в родния му град, както и да си партнира с екипа на Hoop Kids. Ивайло Стоименов е един от 6-те треньори, които ще работят с участниците. Едноседмичният лагер предвижда индивидуални тренировки, включващи основните баскетболни елементи – нападение, защита, дрибъл, пасове и кондиция.
Ивайло Стоименов е роден на 11 март 1981 г. Състезателна кариера: Има 24 мача за националните гарнитури на България. От 1990 до 2001 играе за “Етър” В. Търново. Избиран е няколко пъти за МVP и за най-добър реализатор на републиканското (държавното) първенство за подрастващи. През 2001 г. прекратява състезателната си кариера заради тежка контузия. Треньорска кариера: Има внушителен за възрастта си 17-годишен треньорски опит. Кариерата му започва през 2001. До сега той е работил като пом.- треньор в: “Олимпия” Любляна (Евролига), “Тунджа” Ямбол, “Берое” Ст. Загора (жени) и като старши треньор на “Етър 49”, “Тунджа” Ямбол (НБЛ) и отбора на Атлети в действие за САЩ. През 2005 (само на 24 г.) става най-младият старши треньор в историята на А група, през 2010 (на 29) става най-младият старши треньор в историята на НБЛ. Участвал като треньор в множество сръбски, словенски, американски и български кампове за развитие на млади и професионални играчи. През 2006 е избран за Най-добър треньор на Камп за развитие на подрастващи “Овергаз Баскет” след гласуване на 108 участници. Семейно положение: женен; едно дете – Филип.
– Какво би нарекъл правилен баскетбол?
– Този, при който всички състезатели на терена играят честно и са впрегнали целия си талант, за да победи отборът.
– Има ли част от играта, която можеш да научиш определен състезател да изпълнява на елитно ниво?
– Кросоувър, стрелба след дрибъл, разчитане и отиграване на “пик енд рол” ситуации, защита 1 на 1 и други.
– Какво смяташ, че прави един млад баскетболист успешен?
– Попадането на добър треньор, попадането в подходящ отбор, талантът, непрекъснатият тренировъчен процес, подходящият характер, доброто стечение на обстоятелствата.
– Кой те вдъхновява в треньорската професия?
– По отношение на защитата – Пат Райли, Чък Дейли, Светислав Пешич, Лари Браун. В нападение истински гений е Брад Стивънс. Вдъхновяват ме постиженията в индивидуалното развитие на играчите на Иван Гълъбов, Грег Попович, Дуле Вуйошевич, Войко Херксел, Иван Андреев, Гeорги Велчев, Джон Уудън, Христо Борисов. Най-добрите мотиватори, от които съм се учил, са Джон Уудън, Желко Обрадович, Пат Райли, Симеон Варчев и Иван Гълъбов. Желко Обрадович и Константин Папазов са хората, от които съм се учил да водя мач.
– Има ли философия, на някои от големите треньори, която си избрал да следваш, и какво мислиш, че е най-ценното в нея? Или си изградил своя такава? Сподели ни какво проповядваш в баскетбола?
– Не следвам философия, следвам личен пример. Виждал съм само двама треньори, които са способни да селектират неизвестни “бебета”, да развият качествата им и да постигнат върхови резултати на мъжко ниво с тях. Това са Душко Вуйошевич и Иван Андреев. Първият имаше “нахалството” да класира Партизан 4-ти в Евролигата с много млад отбор, а вторият спечели три титли и три купи на България за мъже с баскетболисти, които развива от 12-годишни, без да добавя опитни към тях. Ето това се опитвам да следвам.
– Кой е елементът в баскетболната игра, в който се чувстваш най-уверен да работиш и имаш най-голяма увереност, че можеш да предадеш знания?
– Всичко, свързано с надиграването 1 на 1.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново