Искат пълно спиране на спорта

Публикувано на ср, 25 Ное. 2020
130 четения

Клубовете призовават да не се стига дотам

Спортният живот у нас е пред пълно затваряне чак до пролетта, ако се въведат анонсираните от здравния министър Костадин Ангелов крайни противоепидемични мерки. Той вече обяви, че ще предложи на Министерския съвет да гласува от петък почти пълен локдаун в страната заради повишената смъртност от коронавируса. Наред с преустановяване на присъствените занятия в училищата и затварянето на всички нехранителни магазини се предвижда да бъде въведена забрана за колективни спортни мероприятия. Ако то бъде прието, това значи, че ще се стигне до финансов колапс и фалити на голяма част от спортните клубове.
Това би означавало и спиране на футболните първенства за 4 месеца – чак до март 2021 г. Ако бъде прието подобно решение за българския футбол, ще бъде доста странно, тъй като всички големи първенства в Европа в момента се играят без публика и няма никакви индикации да бъдат спрени отново. Същото се отнася за Шампионската лига и Лига Европа, където Лудогорец и ЦСКА-София имат по още три двубоя от груповата фаза. Думите на министър Ангелов идват, след като една от най-силно засегнатите държави от COVID-19 Англия обяви, че на 2 декември ще отваря частично стадионите за мачовете от Премиър лийг.
Освен това повече от две трети от футболистите в елита на България вече преболедуваха коронавирус през последните месеци. Отборите на “Етър”, “Славия”, “Левски”, “Арда”, “Черно море”, “Лудогорец”, “Берое”, “Царско село” и “Локомотив” (Пловдив) масово прекараха Covid-19. Голяма част от играчите на “Монтана”, ЦСКА-София, ЦСКА 1948 и “Ботев” (Пловдив) също вече са с антитела.
Спортният министър Красен Кралев обаче леко се разграничи от анонсираните мерки с изявление във Фейсбук часове след брифинга. “Това, което чухме, беше мнението на здравните власти за необходимостта от допълнителни мерки срещу коронавирус пандемията. Уважавам тяхното експертно становище, но ви уверявям, че тези предложения за частичен локдаун тепърва ще бъдат обсъждани с премиера и с всеки ресорен министър. За мен тези предложения също са новост, но съм сигурен, че с колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор”, обяви Кралев.
Междувременно собственици на спортни клубове и танцови школи във Велико Търново излязоха на протест пред Регионалната здравна инспекция. Недоволството им е срещу заповедта, която спира дейността им заради противоепидемичните мерки в областта. Те твърдят, че спазват противоепидемичните мерки и не разбират защо тяхната дейност се спира.
Танцьорите Николай Корчев и Борислава Трифонова заявиха на протеста пред РЗИ, че ограничителната заповед не е еднаква за всички: “Затварят само груповите мероприятия, спорт във фитнеса може да се изпълнява. Искаме и ние да имаме такива права. Ние сме оставени на средата на нищото, не отговаряме на нито една от спуснатите мерки”.
“Спортните клубове не са включени в нито една програма за подпомагане! В момента всички ние сме безработни. Годините вложен труд и енергия потъват в дълбините, а дори след приключване периода на пандемията, възстановяването на нормалния работен ритъм ще бъде много дълъг процес, за някои дори невъзможен, а за достигането на изходните нива от преди март месец ще са нужни години борба без гаранция за успех. Да не говорим за загубата на навици от децата, за излизането от тяхната спортна форма и за финансовите затруднения на родителите, които ще свият до минимум всички разходи, извън тези за чисто физическото им оцеляване”, заявиха протестиращите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново