Гимнастичките на “Етър – Елит” шести на световното по естетическа групова гимнастика

Публикувано на ср, 22 юни 2016
858 четения

Великотърновският клуб “Етър Елит” участва с два отбора на световното първенство по естетическа групова гимнастика в Бърно, Чехия. 15 гимнастички на клуба представиха България при жени и девойки. За “Етър Елит”, който е шампион на България, това бе трето участие на първенство на Планетата. На шампионата великотърновки завършиха на шесто място в конкуренцията на 34 отбора при жените. Това е най-доброто представяне на световното първенство в историята на клуба. В досегашните участия бяха записани осми места на шампионатите в Москва и Фарьорските острови. Преди нашите гимнастички се подредиха два руски, два финландски и един естонски отбор.
“При жените нашият отбор започна с първи стартов номер, което повлия много на тяхното класиране и отбори с по-лоши изигравания успяха да изпреварят момичетата ни със стотни. Женският ни отбор не успя да се класира за финалите, но представи една блестяща и различна хореография, която се запомни от всички”, разказа треньорката Савина Ганчева. Тя добави още, че естетическата групова гимнастика става все по-популярен спорт и участие са взели държави като Япония, Турция, Канада, САЩ, Естония, Финландия, Мексико, Беларус, Италия, Чехия, Унгария и др.
Успешен дебют на световно първенство направиха и девойките на “Етър Елит”, които имаха конкуренция от 24 състава. “Подготовката на девойките протече трудно, поради многото състезания по художествена гимнастика. Момичетата играха блестящо и много се стараха. Гордея се с тях. За някои от тях това беше последно състезание за нашия клуб, а за други последно състезание в спортната им кариера и имаше много емоционален характер”, каза още Савина Ганчева.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново