Българският шахматен съюз е основан на 15 април 1928 г. във Велико Търново

Публикувано на чт, 16 апр. 2015
226 четения

Инициативен комитет иска да бъде призната истинската дата на учредяването

87 години се навършиха вчера от учредяването във Велико Търново на Българския шахматен съюз. Напоследък обаче бе наложено мнението, че това се е случило три години по-късно – през 1931 г. в София. Великотърновци настояват да бъде възстановена историческата справедливост, за което бе събрана подписка заедно с писмо до Управителния съвет на Българската федерация по шахмат.
Искането на Инициативния комитет се базира на запазените от онова време списания “Шахматен лист”, от чийто брой 7-8 от ноември 1928 г. е видно, че Българският шахматен съюз е учреден на 15 април същата година във Велико Търново, гласуван е устав, избрани са Управителен съвет, Контролна комисия. Още от тогава БШС е развивал дейност, има дори кореспонденция с Международния шахматен съюз, но е регистриран в съда чак през 1931 г. в София.
“Попаднах на тези документи и смятам, че трябва да бъде възстановена историческата справедливост”, заяви дългогодишният спортен деятел, общественик, статистик и историк Ангел Ганцаров – носител на наградата “Велико Търново” за т.г. Той беше подкрепен от д-р Тихомир Стефанов, изп. директор на “Янтра ДНЕС” и преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. “Нашата инициатива бе подкрепена от другите спортни клубове в старата столица, от общински съветници и общественици”, каза д-р Тихомир Стефанов.
60 човека са положили подписите си под писмото само в рамките на три работни дни, то е адресирано до Управителния съвет на БФШ.
“Уважаеми господа, с настоящото писмо ние, Инициативен комитет от общественици, спортни деятели и граждани от Велико Търново, настояваме за възстановяване на историческата справедливост относно учредяването на Българския шахматен съюз. По безспорен начин е доказано, че той е основан на 15 април 1928 година във Велико Търново с членове основатели Шахматен клуб – Варна, Шахматен клуб – Плевен, Великотърновски шахматен клуб, Шахматен клуб – Стара Загора, шахматен кръжок – Павликени, шахматен кръжок при Военния клуб – София.
Проведено е Учредително събрание, съставен е протокол, избрани са ръководни органи. Определен е и размер на членски внос, който съгласно Устава се събира ежегодно от всички клубове и кръжоци, членуващи в БШС. Фактът, че тези документи не са внесени в съда и не са довели до съдебно регистриране на БШС през 1928, а едва през 1931, когато е проведено следващото събрание в София, не променят годината на учредяване.
Не съдебната регистрация е определяща, а волята на учредителите, която е била по безспорен начин изразена на 15 април 1928 година! Тази година се навършват 87 години от паметната за българския шахмат и великотърновския спорт дата и в навечерието ѝ е време тя да бъде възстановена като истинската дата на учредяване на Българския шахматен съюз!”, се казва в писмото.
Правотата на искането е видна от списание “Шахматен лист”, бр. 7-8 от ноември 1928 г., факсимиле от което публикуваме. Материалът носи името “Великденският шахматен конгрес” с подзаглавие “Основаване на Българския шахматен съюз и турнир за първенство в България”.
“Първият конгрес на българските шахматисти бе насрочен да стане на 15 април 1928 г. във В. Търново. Двете главни задачи бяха: да се турят основите на БШС и чрез един турнир на всички български шахматисти да се провъзгласи шампионът на България. Няколко седмици преди големия ден се чувстваше едно голямо раздвижване между шахматните среди в цялото царство, всеки очакваше с нетърпение 15 април… Шахматисти от разни краища на България, съзнали, че е време вече да се чуе и името на България в шахматния свят, се стичаха масово да вземат участие в събранието. Личаха представители от София, Варна, Плевен, Ст. Загора, Тръмбеш, Павликени и др.”, пише в текста.
По-долу е публикуван и учредителният протокол с имената на представителите на всички клубове, дневният ред, който включва и избиране на управително тяло и постоянен секретариат на БШС. Публикуван е и пълният Устав на новоучредения съюз. Избрано е и ръководство.
Откритите документи по безспорен начин доказват, че Българският шахматен съюз е учреден на 15 април 1928 г. във Велико Търново, ето защо от Инициативния комитет настояват за възстановяване на историческата справедливост.
Под искането стоят подписите на Ангел Ганцаров – спортен деятел,    Петко Тюфекчиев – зам.-председател на Общинския съвет, д-р Тихомир Стефанов – изп. директор на “Янтра ДНЕС” и преподавател във ВТУ, Петко Павлов – директор на ОП “Спортни имоти” и журналист, Анатоли Петров – управител на Официалния сайт на В. Търново и журналист, Камен Алексиев, Стефан Антонов, Валентин Ламбев, Стоян Витанов, Йордан Грозданов и Лидия Прокопова – общински съветници, Александър Нанков – президент на ФК “Етър”, Димо Димов – президент на Бадминтон-скуош клуб, Атанас Атанасов – президент на ХК “Етър-64”, Калояна Крумова-Цончева – президент на СК “Етър-Стил”, Диана Иванова – президент на ВК “Царевец-19”, д-р Иван Църов, историк и директор на Регионален исторически музей, Иван Александров – директор на РНБ “П. Р. Славейков”, десетки шахматисти, спортисти и деятели.

Кметът Даниел Панов подкрепи с официално писмо инициативата

Инициативата получи подкрепата на кмета на Община В. Търново Даниел Панов, който изпрати официално писмо до Управителния съвет на БФШ.
Уважаеми господа, обръщам се към вас във връзка с искането за възстановяване на датата 15 април 1928 г. като дата на учредяване на Българския шахматен съюз. Този почин на Инициативен комитет от В. Търново среща широка подкрепа сред редица общественици, спортни деятели, политици, журналисти и граждани, които са положили подписите си. С настоящото писмо, в качеството ми на кмет на Община Велико Търново, както и в качеството ми на радетел за спортното и културно израстване на нашия град, искам да изразя пълната си подкрепа за това искане.
Шахматът има древни корени по нашите земи, а при разкопки на хълма Трапезица бяха открити шахматни фигури, датирани от 13 век. Преди 87 години, на 15 април 1928 г., по инициатива на деятелите от Великотърновския шахматен клуб в града ни е проведено Учредително събрание, на което е приет Устав на Българския шахматен съюз – родоначалник на организираното шахматно движение у нас. Всички събития, свързани с това учредяване, с подготовката и с провеждането му, са документирани в първото българско шахматно списание – “Шахматен лист”, издавано от търновеца Стефан Стефанов и съхранявано в Регионална народна библиотека “П. Р. Славейков” – В. Търново. Фототипно издание на всички броеве на това списание бе отпечатано през 2000 г., за да се съхрани паметта за началото на организираното шахматно движение у нас. Търновци сме горди, че сме били гостоприемни домакини на това събитие, като делегатите от останалите клубове учредители са били гости в домовете на нашите съграждани за времето на провеждането на Учредителното събрание. Решението за възстановяване на датата 15 април 1928 г. би било не само акт на справедливост, а и отдаване на почит към тези първи радетели на шахмата у нас”, се казва в писмото, подписано от инж. Даниел Панов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново