Антъни Иванов искал да стане футболист

Публикувано на пт, 3 Ное. 2017
306 четения

Можех да постигна и повече от бронз на световното за младежи, твърди Антъни.

Надеждата на българското плуване Антъни Иванов искал да става футболист, разкри самият той в срещата си със свои фенове в Клуб Седем. Антъни бе поредният гост в спортния и арт клуб с домакини Емил Йорданов и Светослав Гинчев.
“Изобщо не желаех да се занимавам с плуване, дори мразех да влизам в басейн. Исках да стана футболист, както повечето младежи, но баща ми беше твърдо решен на обратното. Един ден ме взе от стадиона, заведе ме на басейна и каза: ти ще плуваш. С годините обаче нещата тръгнаха, започнах да се класирам по-напред в България, дойдоха и международните състезания. На 15 години за първи път бях на турнира “Мултинейшън” в Кипър, където станах първи. Тогава окончателно реших, че ще се занимавам по-сериозно”, разказа Антъни Иванов, който призна, че е фен на “Манчестър Юнайтед”.
Защо точно бътерфлай? Човек не си избира стила, стилът избира него, отговаря плувецът, – това, което най-много ти се отдава и имаш най-голям потенциал.
Така стига до изключителното 8-о място в света за мъже на Световното в Будапеща м.г. Смята го за резултат от една близо 10-годишна всекидневна работа – подготовката става все по-сериозна, отговорностите – по-големи. От сериите влязъл с четвърто време на полуфиналите, което вече било изпълнена цел, но много искал да стигне и до финал, което българин не е постигал от 2007 г. На полуфинала обаче остава четвърти само на 1 стотна и е под въпрос за финала. “Качих се в залата за почивка и чакам на плазмата резултатите, те така и не излизат, започнах да се притеснявам. Изведнъж треньорът идва и започва да ме прегръща… На финала вече плувах малко по-бавно, но това е нормално, защото 200 м бътерфлай си е тежка дисциплина”, сподели Антъни. За световното младежко първенство в Индианаполис подценил малко подготовката, но все пак стигнал до бронзов медал, като признава, че е можел да даде и повече.
Базите за подготовка и състезания в България са крайно недостатъчни, най-близкият 50-метров басейн е във Варна… Тренирам в басейна на Великотърновския университет, борим се да ползвам един коридор, и то за два часа, разказа плувецът.
Поддържа аматьорски статут, това е важно за бъдещото му обучение в САЩ, защото, за да учиш в университет със стипендия, трябва да си аматьор. Няма право и на никакви спонсорски договори, получава 600 лв. месечно от министерството. Антъни не спести отговори на въпросите дали въобще помага федерацията по плуване, за раздялата с първата си треньорка Роза Георгиева, за това защо не можа да участва на Олимпиадата… Само за пример дава, че първият олимпийски шампион от Сингапур е получил 2 млн. долара премия…
Вече е избрал университета, в който ще учи в САЩ, но ще обяви името му едва след като подпише договор за обучението си. Ще има по две тренировки на ден, по 20 часа във вода седмично, което като време е колкото и тук.
“Не бих приел да се състезавам за САЩ, всяка година излизат нови и нови плувци, които са наистина много добри, конкуренцията е жестока и човек може да приключи кариерата си преждевременно. Въпреки че ще уча там, ще продължа да плувам от името на България”, категоричен е талантът.
Преди година, бе избран за Спортист № 1 на Велико Търново, Антъни заяви: искам финал на световното при мъжете и медал от световното за младежи. И го постигна. Откъде идва тази негова увереност? “За мен това м.г. бяха мечти и успях да ги осъществя. Поставям си цели и ги преследвам, като се старая да не повтарям грешките си”, отговаря Антъни Иванов.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. А. ПЕТРОВ и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново