8 златни значки на БФС в Свищов за 115 г. от първия футболен мач

Публикувано на вт, 28 апр. 2015
688 четения

Ветераните на “Академик” и на сборния тим изиграха зрелищен мач.

Кметът Станислав Благов получи почетен плакет от БФС, връчен му от Трифон Иванов.

Зрелищно 4:4 направиха ветераните на “Академик” и България

В Свищов подобаващо отбелязаха 115-ата годишнина от изиграването на първия официален футболен мач в България. Той е бил по време на Първия юнашки събор във Варна и е противопоставил отборите на Свищов и Габрово, съответно на ДTГ “Д. Хадживасилев” и Априловската гимназия и се е играл на 11 април 1900 г.
Куп легенди на българския футбол се събраха днес на градския стадион в Свищов за приятелския мач между ветераните на “Академик” и Сборен отбор на България. Да почетат празника бяха дошли почетният гражданин на Свищов Валентин Михов, кметовете на крайдунавския град и на Габрово Станислав Благов и Таня Христова, имена като Димитър Якимов, Добромир Жечев, Трифон Иванов, Любе Спасов…
Националния екип облякоха Стефан Павлов, Илиян Киряков, Анатоли Нанков, Станислав Ангелов, Пламен Николов, Валентин Станчев, Йордан Йорданов – Жан, Веселин Великов, Ивайло Петков, Яков Папарков, Георги Трендафилов, Евгени Маринов, Светлин Симеонов, Валери Греков, Игор Бакьов и др.
За домакините от “Академик” пък играха Б. Ботев, Н. Нончев, Т. Борисов, Ст. Трайков, П. Петков, Р. Игнатов, В. Личев, В. Кръстев, Григоров, П. Няголов, А. Георгиев, Кр. Капитанов, М. Михайлов, Ст. Тодоров, Искъров, Венков, Ферещанов и др.
Главен съдия бе Камен Алексиев с асистенти Петко Павлов и Пламен Гълъбов.
Ветераните показаха пред многобройната публика, че за възрастта няма граници. Макар и в по-бавно темпо, имаше хубави комбинации, удари и красиви голове. Още в 6-ата минута Валентин Станчев с далечен удар откри за “националите”, но в 13-ата минута чудесно изведеният Стефан Трайков технично прехвърли вратаря за 1:1. Веднага след това Станислав Ангелов – Пелето завърши самостоятелен пробив с мощен удар под гредата – 1:2. Свищовлии не се предадоха и отново Трайков надбяга двама пазачи и с удар покрай плонжа на Йорданов изравни.
През втората част сценарият се повтори. Валентин Станчев бе изведен сам и вкара за 2:3, но Антон Георгиев от домакините бе съборен в пеналта и реферът К. Алексиев не се поколеба – дузпа. Въпреки че на вратата застанаха двама души, Стефан Трайков бе безпощаден и стигна до хеттрик за 3:3.
Реферът побърза да отсъди дузпа и за гостите, която Анатоли Нанков превърна в 3:4, но треньорът на сегашния “Академик” Боби Борисов отново изравни – 4:4. Мачът завърши без победител, а емоциите бяха много и както вещо отбеляза коментаторът Николай Константинов “зрителите тръпнат, друг път невидели така да играят “сини” срещу “бели”…
Куп отличени имаше и на последвалата тържествена церемония, която започна с увлекателен исторически разказ на Николай Константинов за успехите на свищовския футбол. В Свищов футболната топка е донесена от белгиеца Луи Лаверне през 1895 г., разказа Николай Константинов – дългогодишен спортен деятел, журналист и статистик от крайдунавския град. По решение на Просветното министерство започва създаването на пансиони, като в този към ДTГ Луи Лаверне настанява ученици с афинитет към тогавашната ритнитопка. След заминаването си той е наследен от пристигналия от Одеса Улрих Клевенсон, който продължава да развива футбола в града.
Кметът Станислав Благов връчи специален плакет по повод на 115-ата годишнина на колежката си от Габрово Таня Христова и на директора на ДТГ “Д. Хадживасилев” Румяна Иванова. “Искам да благодаря на всички за днешния истински празник, радостен съм, че съм част от тази организация”, сподели Станислав Благов и припомни, че Свищов е известен като градът на стоте първи неща. Таня Христова също благодари за поканата и заяви, че е горда, че Габрово е сред участниците в първия футболен и хандбален мач у нас. И ние сме град на сто първи неща, заяви тя и покани всички на 16 май в Габрово за Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.
Първата златна значка на БФС бе връчена на един от най-уважаваните и обичани хора в родния футбол – почетния свищовлия Валентин Михов. Той получи под силните аплодисменти отличието и грамотата си от Трифон Иванов, който сподели много хубави думи за Михов по време на награждаването. Не по-малко бяха те и за Георги Манзаров, който за 12-и път организира международния юношески турнир в памет на Юлиян Манзаров.
Още шест изтъкнати свищовски футболисти получиха златни значки на БФС – Станимир Проданов, Цветан Марков, Петко Петков, Тодор Борисов, Евгени Маринов и Ботьо Ботев. Специални плакети от БФС имаше за кмета Станислав Благов и за Николай Константинов, а почетни грамоти и значки за годишнината – за още 14 изтъкнати свищовски футболисти и деятели.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново