4 медала за шахматистите на “Етър” в Русе

Публикувано на чт, 5 окт. 2017
126 четения

ШК “Етър” се включи с четирима състезатели в детския национален турнир до 16 години за Купа “Пристис” в Русе и всички се завърнаха с медал. Децата играха в общ турнир с отделни класирания по възраст. Контролата за игра бе 20 минути + 10 секунди на ход в 7 кръга. Най-успешно се представи 11-годишният Стилиан Ангелов, който раздели 1-4 място в генералното класиране с 5,5 т. и спечели златен медал при 16-годишните. Той имаше огромно преимущество в последната партия срещу Магдалена Миронова от Шумен, но не успя да го реализира и завърши реми. При победа щеше да е носител и на купата. Въпреки това представянето му е отлично, като се има предвид, че бе поставен под № 11 в първоначалната схема. Неговият брат близнак Кристиан Ангелов спечели сребърен медал при 12-годишните с 4,5 т. Той игра стабилно и въпреки трудния жребий също ремизира с шампионката и спечели решителния последен кръг срещу № 1 в турнира – Михаил Илиев от Силистра.
В надпреварата се включиха и двама 8-годишни състезатели на “Етър”. Държавната шампионка Стефани Бижева, която наскоро се завърна от европейско първенство, изненадващо успя да се пребори със значително по-големи противнички и взе среброто при момичетата до 16 г. Тя е първа сред 8-годишните, но взе по-голямата награда според регламента. Стефи постигна 3 т., сред които най-ценна е победата над поставената под № 9 в турнира Елена Иванова от Русе.
Сребърен медал спечели и Мартин Кънчев при най-малките. Той стартира с великолепна игра първия кръг, надигравайки опитния Борис Минков. Времето обаче не му стигна да доведе нещата до успешен край и подели точката с противника. В крайна сметка натрупа 2 т. и се включи в призовата тройка. Турнирът важеше за български рейтинг, а организацията бе на отлично ниво, съобщи треньорката Светла Йорданова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново