18-годишен ученик в ПМГ “Васил Друмев” е сред най-перспективните съдии по бадминтон

Публикувано на пт, 23 ян. 2015
586 четения

Александър Джуров е съдия на сервис на финала на Turkey International 2014, а двете състезателки са най-добрата женска двойка на България.

С впечатляващото постижение от 111 съдийствани мача в четири международни турнира по бадминтон в три държави през 2014 година може да се похвали 18-годишен великотърновец. Александър Джуров е ученик в 12 клас, специалност “Информатика” в Природо-математическа гимназия “Васил Друмев” и е сред най-перспективните съдии по бадминтон в България. Той е възпитаник на инж. Димо Димов, който е председател на лицензираната великотърновска съдийска колегия.
“Целта на колегията е да осигурява съдии за общински, областни, зонови и държавни първенства по бадминтон (клубни и ученически). Наред с тази си дейност колегията от много години осигурява и съдии за международни първенства и турнири”, разказва Димо Димов, който е един от двамата великотърновски международни съдии, ръководили срещи през 2014 г.
Той се гордее с постижението на Александър Джуров, който през изминалата година съдийства в 111 мача. Джуров започва да съдийства международни срещи по бадминтон от 2013 година и досега има в актива си 165 мача, което е едно много сериозно постижение за великотърновската колегия. Липсата на материална база за практикуване на бадминтон във Велико Търново го отказва преди години от състезателна дейност и той става съдия.
“През 2010 година изкарах национален курс и оттогава съдийствам в състезания по бадминтон в България. Към спорта ме ориентира баба ми, която е бивша учителка по физическо възпитание”, разказва Александър Джуров. Мечтата му е да ръководи срещи като съдия на лятна Олимпиада, което до момента не се е отдавало на български рефер по бадминтон.
За да постигне това, Александър Джуров трябва да защити Първо ниво на сертифициране, което му предстои това лято, а след това да се изкачва в съдийската йерархия.
“Теоретична подготовка и знанията на Александър са на високо европейско ниво и се очаква неговото включване в курсове за EBU категория”, споделя инж. Димо Димов.
Той и Джуров в края на 2014 година получават назначение за престижния турнир (интернационал серия) в Анкара, който бе включен в турнирите с точкуване за олимпийските квалификации, за предстощите олимпийски игри в Рио де Жанейро.
На “Turkey international 2014” Александър съдийства 34 мача, като най- значимите са сървис съдия на финал двойки жени и съдия на стола на полуфинала на жени, единично. Седмица по-рано перспективният великотърновски рефер взема участие в “XIV Italian International 2014” в Рим, където съдийства 27 мача и е определен да бъде съдия на стола на полуфинал двойки мъже.
“В края на юни тази година ще участвам в курс на Европейската конфедерация по бадминтон в Санкт Петербург. Той ще включва теоретична и практическа част”, разказва Александър, който се изявява и като съдия по волейбол.
Той е получил висока оценка от председателя на Българската съдийска комисия за представянето си на “Bulgarian Eurasia Open 2014” и “Babolat Bulgarian International 2014”, където съдийства общо 50 мача и е сървис съдия на финала при жените, единично, съдия на стола в полуфинала на смесени двойки и мъже единично и др.
По стъпките на Александър са тръгнали и други петима млади търновски съдии Антоанета Данайлова, Борислав Борисов, Владислав Иванов, Матей Сидики и Ивайло Панов, които се представят много добре на национално ниво, споделя още Димо Димов.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново