1396 състезатели пресякоха финала на “Търново Ултра”

Публикувано на ср, 12 апр. 2023
425 четения

1430 атлети стартираха в осмото издание на екстремното състезание “Търново Ултра”, което е нов рекорд за маратона. Състезателите мериха сили в колоездене на 31 и 48 км, бягане на 14, 35 и 56 км и дуатлон, включващ 48 км на колело и 35 км бягане. Трасето на търновското състезание е сред най-атрактивните сред българските ултрамаратони. Това е единствената надпревара от този тип, при което и стартът, и финалът са в областен град. Атлетите тръгват от Общината, преминават през стария град, квартал “Асенов”, Владишкия мост, Гарга баир, Арбанаси, парк “Света гора” и финишират пред Художествената галерия “Борис Денев”. От стартиралите 1430 атлети финала в отделните дисциплини пресякоха 1396 от тях. В събота беше стартът на колоездачите, където се пуснаха 203 мъже и 32 жени по 31-киметровата дистанция, 146 на 48 км и 62 в първия етап от дуатлона. В събота беше стартът на колоездачите, където се пуснаха 245 мъже и жени по 31-километровата дистанция, 146 на 48 км и 62 в първия етап от дуатлона. В неделя 977 атлети застанаха на старта за трейл дисциплините. Сред тях беше и сляпото момче Виктор Асенов от отбор “Идалго”, което бяга с водач и финишира на 225-то място с време 1:46:45 ч. от 485 пробягали дистанцията.
Победител в най-тежката дисциплина дуатлон, включваща 48 километра MTB и 35 км Trail, стана Адриан Кърпаров от КК “Свободно измерение”, следван от Самуил Вълчев и Лазар Пипков. Димитър Дикелов “Tarnovo Runs” е осми, Анатоли Ангелов “Бавните от ТърГоЛяс” е единадесети, Калоян Дадов “Търновски баири” е шестнадесети, Пламен Василев “Бавните от ТърГоЛяс” е деветнадесети. Две жени завършиха това предизвикателство – първа е Мишел Георгиева “Лъвско сърце”, втора – Мария Русекова от КК “Свобдно измерение”. Дългата дистанция на MTB (48 км) спечели Цветан Иванов, следван от Богдан Стойчев и Петко Чернокожев. При жените първата тройка е Ивета Костадинова, Теодора Малчева и Мишел Георгиева.
В категория MTB 31 км първата тройка включва Данаил Велинов, Деян Станоев и Ростислав Костадинов при мъжете. Йоана Вълканова е първа при жените, а втора е Теодора Табакова от “Велораптор”, Велико Търново. Трета е Валентина Иванова.
На 56 км Trail най-бърз беше Петко Стефанов, който се състезава в групата 45+. Александър Христов от Враца, Пламен Маринов и Калинба Василев “Tarnovo Runs” е първата тройка при мъжете. Шеста в общото класиране на тази дистанция е първата жена – Моника Филипова. В дамската класация след нея са Атанаска Атанасова и Деси Табакова. Валерия Димитрова от “GoldNutrition Bulgaria” е девета.
При ветераните 45+ Илия Бончев от Горна Оряховица е четвърти, на 12-то място е Роман Сидоркин “Бавните от ТърГоЛяс”.
На 35 км Trail на почетната стълбичка стъпиха Самуил Вълчев, Методи Михалев и Цветин Георгиев. Първа при дамите е Сара Минкова, следвана от Стефана Василева, а трета е горнооряховчанката Антония Русева ат “Бавните от ТърГоЛяс”.
Най-масовото бягане на 14 км, в което стартираха 489 състезатели, бе спечелено от Валентин Шишков от великотърновския клуб “Трапезица 1954”, който изпревари с 1:25 мин. Кирил Николов – Дизела и Деан Гинев. Четвърти е Димитър Н. Димитров от “Браун тим”, пети е Преслав Пейнов от Арбанаси, който заедно с брат си Ивайло е сред новата вълна атлети в региона. Седми е Антон Христов от “Трапезица 1954”.
При дамите златото спечели Кристина Иванова “GoldNutrition”, която вече живее във Велико Търново, след нея на почетната стълбичка се качиха Ренета Ненкова и Вяра Илиева. Стефания Беломъжева-Димитрова от “Браун Тим” е седма.
Йордан Грозданов е седми в група мъже 45+. Горнооряховчаните Петър Добрев, Карина Игнатова и Йоана Игнатова са сред добре представилите се атлети в кратката дистанция.
За поредна година отличната организация на “Търново Ултра” се дължи на главните организатори – Иван Сираков и Иван Димитров от “Браун тим”, дейно подкрепени и от много ентусиасти от региона, които в продължение на две седмици маркираха и прочистваха трасето, за да се намира в перфектно състояние.
Организаторите благодариха на кмета инж. Даниел Панов и Община Велико Търново за партньорството и подкрепата в провеждането на “Търново Ултра”.
Георги КРЪСТЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново