За създаването на нови работни места в Златаришко ще работи кандидат-кметът на ДПС Федя Дервишев

Публикувано на ср, 16 окт. 2019
401 четения

Общинският председател на ДПС в Златарица Федя Дервишев, който е и кандидат за кмет на движението на балканската община, роден е в с. Калайджии, но казва, че смисленият му живот – 35 години, е преминал в Горско Ново село. Дервишев има интересна и вълнуваща семейна история. Той е българо-мохамеданин, наследник е на преселници от Родопите. През юли 1948 г., по жътва, неговите родители, заедно с много други родопчани, са били изселени от родните им места. Дедите на баща му са от доспатското село Барутин, а на майка му от смолянското Буйново.
“Били са около 500 семейства. Стоварили са ги на гара Г. Оряховица и от там са били натоварени на камиони, с които са ги разпределили по селата в областта. Оставяли са по две семейства в населено място. Моите родители попаднали в Нова Върбовка, Стражишко. Нашите хора са били само с дрехите на гърба си и с документи. Каква е била причината за това преселение – не мога да гадая. Дядо ми разказваше, че са ги докарали тук, за да плашат с тях местните жители, които не искали да влизат доброволно в ТКЗС-тата. Обяснявали им, че ако не го направят, ще ги изпратят там, откъдето идват “гърците”, така в онези години са наричали родопчаните”, разказва Дервишев. През 1954 г. преселниците получават амнистия и се завръщат по родните си места, но други, които си закупили имоти, останали да живеят в Северна България. Днес в община Златарица живеят около 700 души, преселници от Родопите.
“И до днес ние, помаците, си пазим бита, традициите, кухнята и фолклора. Мюсюлмани сме. Според историята, която всички сме учили, ние сме потомци на българи, които насила са били потурчени и са приели чужда вяра. Аз се съмнявам, че е така. Мисля, че помаците са наследници на траките. Има учени, които доказват тази теза, но явно техният глас се задушава нарочно. Ислямът в Родопите влязъл много преди османците да завладеят българските земи. Имало е емисари от арабския свят, които са идвали в Родопите и са приобщавали местните жители към мюсюлманството, т.е. станало е доброволно, а не насилствено, както ни се втълпява”, заявява Дервишев.

 

– Г-н Дервишев, Златарица е една от малкото общини, в която ДПС издигна свой кандидат за кмет, защо?
– Логично е ДПС да има кандидат за кмет на Златарица, защото ние сме партията с най-силна организация в общината. На евроизборите през пролетта сме първа политическа сила, преди това на още два вота сме били първи. Не бива да бъдем подценявани или да бъдем приемани като патерица на някоя от другите партии.
– Нужно ли е да бъде променен сегашният модел на управление в Златарица?
– Да, време е за промяна. Тя трябва да е свързана с по-силното присъствие в местната власт на представителите на ДПС. На предишните избори за нас бяха гласували 1000 души, но ние нямахме нито един представител в администрацията. Трябваше да имаме зам.-кмет или председателското място в Общинския съвет. Тези позиции не ни трябват, защото не сме властолюбци. Те са ни нужни, за да помагаме по-ефективно на хората в селата, защото общината не е само град Златарица. За да се случи това, трябва да имаме поне 4 съветника в местния парламент. Местната власт е много важна за ДПС. Разчитаме на избирателите в селата. Неслучайно в нашата листа няма нито един човек от Златарица, в нея са включени само хора от малките населени места, защото техните жители са много ощетени – нямат нормални пътища, поминък, с който да си изкарват прехраната.
– Какво трябва да се промени?
– Много неща трябва да се променят. Това са най-вече проблемите, свързани с инфраструктурата. Тя е в окаяно състояние в селата Родина, Горско Ново село, Шивачево, Разсоха. Освен това в Златарица практически няма никаква икономика, което е предпоставка младите хора да бягат в големите градове и в чужбина, за да си изхранват семействата. В много от случаите те вземат със себе си и децата си. Населението намалява, а общината е в упадък. Ако продължаваме по този начин, не е далеко времето, в което може да станем част от някоя от съседните общини. За да не се стига до там, трябва инфраструктурата да се промени, да се създават малки цехове, в които хората да намират работа. Те може да са в сферата на дърводобива, преработката на дървесина или плодове. Нужно е подпомагане на малките земеделски производители. Нашият регион е с много красива природа, затова трябва да се работи и за превръщането му в притегателно място за туристите.
Ние ще търсим възможности в следващите години в Златарица да влязат средства по европейски програми.
– Какво бихте казал на своите опоненти?
– Призовавам ги към толерантна кампания, да не се говори с езика на омразата, както и да не се етнизира вотът в община Златарица. В годините назад християни, мюсюлмани и помаци са живели в сговор, нека и днес продължи да е така.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново