За близо 25 млн. лв. продават „Интерхотел Велико Търново“

Публикувано на пн, 3 февр. 2020
4945 четения

24 995 600 лв. е началната тръжна цена за емблематичния четиризвезден „Интерхотел Велико Търново“. Той е обявен за продажба в Информационната система за производство по несъстоятелност на Министерство на правосъдието. Цената включва поземления имот с площ от 14 506 кв. м заедно със сградата на хотела, чиято обща застроена площ е 4900 кв. м и се състои от четири блока, нощен бар и гаражи извън основната сграда. Продажбата е във връзка с разпореждане от 30.12.2019 г., постановено по описа на Софийски градски съд. Имуществото е включено в масата на несъстоятелност на „Интерхотели” АД, като върху него има учредена договорна ипотека в полза на „КТБ” АД.
Търгът е насрочен за 5 март в канцеларията на синдика на дружеството, намиращо се в центъра на Русе. За участие в наддаването е необходимо да се внесе задатък в размер на 10 % от началната тръжна цена по банковата сметка, обслужваща производството по несъстоятелност на „Интерхотели” АД.
Сагата с „Интерхотел Велико Търново“ продължава години наред. Луксозният за времето си хотел е построен през 1981 г. по проект на известния български архитект Никола Николов. След приватизацията през 1995 г. „Грандхотел Велико Търново”, заедно с бившата резиденция на Тодор Живков в Арбанаси, стават собственост на Илия Павлов чрез компанията “Мултигруп”. През 1996 г. хотелът е купен от ловешкия бизнесмен Георги Георгиев. През 2014 г. хотелът беше обявен за продажба от частен съдебен изпълнител, но процедурата беше спряна. Две години по-късно беше направен нов опит за продажба от друг частен съдия-изпълнител за сумата от над 18 млн. лв. От октомври 2015 г. „Интерхотел Велико Търново“ е собственост на акционерното дружество „Интерхотели“ АД с адрес в Плевен, които по-късно бяха обявени в неплатежоспособност. Оттогава назначените синдици са сменяни няколко пъти, а оздравителните планове така и не успяха да върнат някогашната слава на хотела. През декември м. г. Комисията за защита на потребителите състави акт за административни нарушения на хотела след извършена проверка по сигнал на студенти за лошите условия по време на престоя им за студентския празник.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново