Якоб ван Бейлен започва подписка сред общинските съветници за отваряне на данните за емисиите от „Кроношпан“

Публикувано на пт, 10 сеп. 2021
2493 четения

Подписка за отварянето на данните от измервателната станция на „Кроношпан“ започна сред колегите си общинският съветник Якоб ван Бейлен от групата на „Демократична България – обединение“. Той призова всички членове на Великотърновския общински съвет да се включат в искането.

„Емисиите на „Кроношпан“ са много обсъждана тема в нашия град. Но хората често реагират на това което виждат, без да знаят фактите. Ето защо ПП „Зелено движение“, на което съм член, пое инициативата да търси фактите, за да знаем дали хората са справедливо притеснени и дали това, което виждаме всеки ден, е безвредно“, обясни ван Бейлен.

По инициатива на местната организация на ПП „Зелено движение“ в град Велико Търново бе инициирана петиция с искане АИС на “Кроношпан”, разположена в кв. Чолаковци, да започне да публикува данните от измерванията си в реално време и онлайн, по подобен начин на другите две измервателни станции в града. За по-малко от седмица тази подписка събра подкрепата на над 850 жители.

В отговор от ръководството на “Кроношпан” увериха, че РИОСВ разполага с пълен достъп до замерванията от станцията в реално време, както и имат съгласието на собственика данните да бъдат публично оповестявани.

„Смятаме, че нашето искане, подкрепено от не малко граждани на Велико Търново, е реалистично и лесно изпълнимо, така че се надявам колегите ми в Общинския съвет да го подкрепят и като институция да се обърнем към РИОСВ с настояване инспекцията да осъществи на практика отваряне на данните“, коментира ван Бейлен.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново