„Идеал Стандарт-Видима“ откри обновения си завод в Севлиево (СНИМКИ)

Публикувано на вт, 19 Ное. 2019
1382 четения

„Идеал Стандарт – Видима“ отбеляза 85 години от своето създаване с официално откриване на модернизирания завод за санитарна арматура, резултат на тригодишна инвестиционна програма на компанията за над 62 милиона лева. Гости на събитието бяха премирът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Община Севлиево Иван Иванов и Невена Петкова, областен управител на област Габрово.

„Това откриване е важна страница в 85-годишната история на „Идеал Стандарт – Видима“. Този завод е единствен по рода си в България и е най-голямият в Европа. Инвестициите ще гарантират дълго и успешно бъдеще и това е една от най-важните стъпки да станем най-добрият завод в света. Компанията създаде 3200 работни места и инвестира над 300 млн. лева. Благодарни сме на нашите служители и местната общност, местната власт и централната администрация за годините, които работим в България“, с тези думи г-н Торстен Тюрлинг, главен изпълнителен директор на групата „Идеал Стандарт“ се обърна към всички присъстващи.

Премиерът Бойко Борисов заяви задоволството от развитието на региона. „Поне 10 завода в Габрово и Севлиево решиха да направят нови инвестиции, когато им обещах магистрала „Хемус“ догодина да стигне до Плевен и Ловеч“, заяви той. Министър-председателят посочи, че активно продължава работата по строителството на пътен възел „Боаза“ по магистралата, а до края на годината ще бъде готов изцяло и обходният път на Габрово. „Моят ангажимент е от Севлиево до Германия произведеното да пътува само по магистрала. Така че от Севлиево да може да ходите до „Тракия“, „Марица“. Имате ли и магистрала „Хемус“, ще видите каква голяма разлика ще има в начина ви на живот“, изтъкна още министър-председателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че иска да доведе в Севлиево всички, които питат защо в България нищо не се произвежда. Тук се произвеждат изделия с качество на световно ниво, с което може да се гордеем, заяви той.

По време на обиколката в завода за арматура на официалните гости им бяха представени някои от основните инвестиции за последните три години. Модернизацията е свързана с автомазация на производствените процеси и подобряване на условията на труд с цел намаляване на ръчния труд, увеличаване на капацитета и конкурентоспобността. Някои от нововъдеденията са: високопроизводителни машини в процес леярен; последно поколение CNC машини за обработване; 22 робота за шлайфане и релокация на 270 машини по Лийн методология.

След обиколката Торстен Тюрлинг подари на Борисов позлатен смесител, уникат от първата серия нови смесители. Премиерът благодари за подаръка и каза, че ще го сложи до макет на изтребителя F-16, за да показва на гостите си какви американски продукти са свързани с България.

Обновяването на завода ще доведе до увеличаване на капацитета на 6,5 млн. бр. Инвестициите на „Идеал Стандарт“ в българската компания са за над 300 милиона лева от 1992 година насам. В българската компания работят близо 3200 души..

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново