Чистачка в Общината взема повече пари от шеф на отдел

Публикувано на чт, 21 ян. 2016
3818 четения

Увеличението на минималната работна заплата с 40 лв. до 420 лв. от Нова година и неактуализацията на възнагражденията в общинската администрация доведе до парадокса чистачка да взема повече пари от началник на отдел в Община Златарица.
“Министерството на финансите буквално е загърбило малките общини. В бюджетите ни не са предвидени по-високите заплати на кметовете, които станаха от кметски наместници след изборите през октомври м.г., нито увеличението на минималната работна заплата. Пак трябва да се спасяваме сами и го правим за сметка на уличното осветление. Вече има финансов ефект от въведените икономии, както и от ограничаването на разходите в администрацията”, коментира кметът на Златарица Пенчо Чанев.
По думите му са изчерпани всички способи и служителите един по един започват да напускат, защото не срещат адекватна финансова оценка на труда си. “Тези дни напусна още един служител. Никой не иска да работи като експерт по общинска собственост или юрист с 560 лева заплата. Чистачката е на 420 лева, но с голям стаж, и заплата ѝ става като на ръководен кадър. Имам служители, които вземат по-малко от чистачката”, коментира Чанев.
Златаришкият кмет твърдо е решил, че ще направи всичко възможно, за да има увеличение на заплатите на общинската администрация, за да задържи кадърните кадри. “Естествено, че ще изгладуваме увеличението на заплатите, но иначе сме пред заплахата да останем без специалисти, няма как да задържа хората”, посочи Пенчо Чанев.
Общинската администрация в Златарица е от 41 човека. В това чисто е кметът, петте селски кметове и петимата кметски наместници. “Има длъжности без които не може – зам.-кмет, секретар на Общината, главен счетоводител, главният ми архитект е на половин бройка, служителят по сигурността също е на половин щат, поне един шофьор трябва да има. От 30 служители без кметовете, половината пътуват от други населени места, основно от В. Търново”, посочи Чанев. Трите служителки в общинската данъчна служба в Златарица са постигнали над 80 % събираемост на местните данъци и такси. Преизпълнението на приходната част в бюджета от данъци е близо 110 на сто от заложеното.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново