Чакат се 1,4 млн. лв. за обновяване на църквата в село Ветринци

Публикувано на пн, 26 Авг. 2019
199 четения

1,4 млн. лв. са необходими за ремонтни дейности и реставрация на църквата “Св. Димитър” в с. Ветринци. Искането беше подкрепено от областната комисия, която разглежда исканията на общините за финансиране от републиканския бюджет. Проектът за ремонт на храма беше преработен и изпратен в Междуведомстената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Обновяването на църквата е една от целите на група доброволци от Ветринци, които се обединиха за развитието на селото. Темата беше обсъдена и с кмета на Община В. Търново Даниел Панов, който посети селото и увери, че се очаква отпускане на финансиране за поетапна реконструкция на храма.
Църквата във Ветринци е построена през 1834 г. и е паметник с изключителна художествена стойност. В него са се клели участниците в четите на Поп Харитон и Бачо Киро. В двора на храма се намира и изоставеният гроб на Пеню Минчев, дарил преди близо два века средства и земя за изграждането му. Разпадането на църквата се дължи на остарелия каменен градеж и изгнилите дървени конструкции. Част от сградата рухна в края на 2017 г. Неми свидетели на разрухата са изображенията на светците от стените на храма, почти напълно унищожени от влагата. Преди години повечето икони и църковна утвар бяха спасени и все още се съхраняват в музея във В. Търново.
През февруари т.г. група доброволци почистиха църковния двор от храстите и бурените, които го бяха превзели. Местните жители се организираха сами чрез фейсбук и само за няколко часа почистиха буйната растителност и зелените площи около храма. Сега на ход е държавата, която трябва да осигури средства за възстановяването му.
Община В. Търново очаква държавно финансиране от близо 2,8 млн. лв. за ремонт на църквата “Св. Никола”, градена от Колю Фичето в Стария град, и още около 60 000 лв. за храма в с. Момин сбор.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново