Санкционират строителна фирма заради незавършен обект в община Златарица

Публикувано на ср, 6 юли 2022
513 четения

Санкция от близо 100 000 лв. ще бъде наложена на строителна фирма заради незавършени дейности по укрепване на свлачище в златаришкото село Калайджии. Комисия, председателствана от заместник областния управител Огнян Стоянов, е направила проверка на място на укрепителните дейности на свлачището на ул. “Трета” и ул. “Четвърта” в селото. Тя е извършена по сигнал на общински съветник.
Установено е, че в края на 2019 г. с постановление на Министерски съвет са отпусни 319 951 лв. за укрепване на свлачището. Строителството е стартирало през октомври 2020 г., когато е сключен договор между Община Златарица и “Дайв инженеринг” ООД, гр. Добрич. Фирмата е избрана след обявена обществена поръчка. След няколкократни спирания и възобновявания на строително-ремонтните дейности поради лоши метеорологични условия и изтичане срока на договора, строителят прекратява работата си без обаче обектът да е готов.
Затова Община Златарица признава частичното укрепване на свлачището за 187 318 лв., които още не са преведени на дружеството. От тази сума обаче ще бъде прихваната глоба в размер на 99 208 лв. и така фирмата ще получи малко над 88 000 лв. с ДДС само след като бъде представена оригинална фактура, съгласно клаузите по договора.
Комисията, председателствана от Огнян Стоянов, е констатирала още, че няма нарушения относно разходването на средствата и предназначението им. Строителните книжа са изрядни, но Община Златарица ще трябва да предприеме действия за излизане от патовата ситуация, тъй като фирмата изпълнител отказва контакт. Обектът стои незавършен и с времето свлачището може отново да се активира. Това поставя и въпроса дали изоставянето на обекта няма да наложи да се търсят допълнително средства за укрепване на свлачището. През февруари миналата година местните жители сигнализираха за проблема и не скриха тревогите си, че несвършената навреме работа заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии. Въпреки това работата по укрепване на свлачището така и не беше подновена, а обектът остана незавършен.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново