Отпускат 1,3 млрд. лв. за изграждането на АМ „Хемус“ до Велико Търново

Публикувано на ср, 12 Дек. 2018
3903 четения

1,35 милиарда лева отпусна Министерски съвет за строителство на магистрала „Хемус“ до Велико Търново. Със средствата ще бъде изградена 134-километровата отсечка от местността „Боаза“ след Ябланица до старата столица. Това стана ясно след заседание на правителството, на което присъства и кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ инж. Даниел Панов. На срещата са били и градоначалниците на Варна, Търговище, Севлиево, Ловеч и Плевен.

Средствата за магистралата са от държавния бюджет и ще бъдат преведени в бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. С парите ще бъде осигурено изграждането на участъка, който е сред приоритетите на държавата за развитието на пътната инфраструктура в Северна България.

Даниел Панов благодари на премиера Борисов и на правителството от името на всички 122 общини и 13 области в Северна България за поетия и изпълнен ангажимент. „Магистрала „Хемус“ е от огромно значение за икономиката на север от Стара планина и чертае бъдещето на Северна България. Благодарение на правителството, за магистралата вече няма да говорим за уточняване на трасета и срокове, а ще има реално изпълнение“, коментира Панов по време на заседанието на Министерски съвет.

Магистрала „Хемус“ ще преминава на около 13 километра северно от Велико Търново, а планираните пътни връзки ще бъдат край с. Момин сбор и край с. Поликраище. Дълги години трасето бе проектирано да отстои на повече от 40 км от старопрестолния град, а приближаването му е кауза на Даниел Панов още от първия му мандат. Промяната стана факт през 2015 г., по времето на Кабинета „Борисов 2“. Трасето бе приближено до Велико Търново след продължителни разговори между Панов, тогавашния регионален министър Лиляна Павлова и представители на редица институции. Важна подкрепа оказа също народният представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група в 44-о Народно събрание Цветан Цветанов.

При настоящето правителство АМ „Хемус“ бе определена като национален приоритет в сферата на инфраструктурата. Велико Търново бе домакин на две национални дискусии за необходимостта от изграждане на магистралата.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново