Обменът на туристи между България и Северна Македония вече е над 1 млн. души годишно

Публикувано на вт, 25 Февр. 2020
56 четения

“Свършихме добра работа с Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни. Имаме подобряване на туристическия обмен, който надхвърля вече 1 млн. души годишно. Над 600 хил. македонски граждани посещават България и над 480 хил. българи посещават Република Северна Македония. Това е нашето бъдеще. С това гражданите сами посочват пътя, по който трябва да вървят политиците, икономистите, науката”, заяви във Велико Търново посланикът на Република Северна Македония Негово превъзходителство Марян Гьорчев.  Той изнесе в старата столица лекция на тема “Бъдещите македонско-български отношения” по покана на младежите от местната организация на ВМРО.

По думите му акцентите в бъдещите усилия трябва да бъдат свързани първо с подобряване на държавните отношения, второ отношенията в икономиката, туризма, енергетиката и пътната инфраструктура, което означава една по-голяма свързаност. “Нормално е тук да включим и науката – сътрудничество между училищата, побратимяване между градовете. Мисля, че двете държави показват вече, че пътя към бъдещето е ясно трасиран”, сподели пред присъстващите македонският посланик, който на 31 март си заминава от България, след 4- годишен мандат.

По време на срещата бе изразена надеждата, че двете страни ще работят съвместно за изграждане на общото им бъдеще в рамките на Европейския съюз. Засегнати бяха темите за студентския обмен по програма „Еразъм+“, за транспортните връзки, разнообразяването на инициативите за гражданите на двете страни, дългогодишния църковен проблем, създаването на общи посолства на България и Македония, и др.

“Между македонските и българските университети има изградени добри връзки. Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Международният славянски университет в гр. Свети Николе в Македония също работят в тази посока. Мисля, че в МСУ имаше някои проблеми с лиценза и начина, по който работеше напоследък. Това е вътрешен проблем, който трябва да се реши от ръководството, за да може да се предоставят възможности за сътрудничество с вашия университет”, каза посланикът във връзка с отношенията между българските и македонските висши училища.

„Надявам се вашето посещение във В. Търново да постигне една цел – да почувствате колко е близко разстоянието между България и Македония. В тази сграда, преди повече от 24 години, покойният вече тогавашен кмет на града Драгни Драгнев бе един от малкото кметове на общини, който протегна ръка за сдружаване със старопрестолния Охрид. Оттогава до ден днешен последователно от В. Търново до Македония се прокарват пътища и връзки“, припомни доц. Михов, като спомена и факти, показващи връзката на старата столица с нашата съседка.

Посланикът си тръгна с ръчно-изработени мартенички и две бутилки нашенско вино, украсени с български народни носии. За тях той каза, че ще ги запази за своите внуци.

Марян Гьорчев е роден през 1956 г. Завършил е икономика. За кратко е кмет на населено място. Бивш министър на земеделието. От май 2016 г. е на поста посланик.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново