Масово разпродават имоти на радиозавода

Публикувано на пт, 9 сеп. 2016
2627 четения

Синдик сега се разпорежда с имотите на някогашния индустриален гигант.

Масово разпродават имоти на радиозавода във Велико Търново. Някогашният гръбнак на икономиката в старата столица и в последствие част от българската отбранителна индустрия, потъна в забвение. Собственикът му “Битова електроника” АД е в несъстоятелност от лятото на 2014 г.
Наематели и собственици на по-малки помещения в радиозавода се опасяват, че ще ги изхвърлят, а в града върви психоза, че халетата, в които се произвеждаха прословутите цветни телевизори “Велико Търново” и “Респром”, ще бъдат съборени.
“Не съм прекратявала договорите с никой от наемателите. Няма да събаряме, активите се охраняват. Текат процедури за удовлетворяване на кредиторите, включително и продажби”, заяви пред “Янтра ДНЕС” Ганка Кольовска, синдик на “Битова електроника” АД в несъстоятелност. Тя заяви, че при проявен инвеститорски интерес може да се наложи препарцелиране на непродадените имоти.
От разпоредителни сделки с активи на фалиралата компания в началото на тази година окончателно беше удовлетворено вземането на един от най-големите кредитори на “Битова електроника” – “Инвестбанк”. Напълно е платено вземането от 427 944 лв., показват данните от Търговския регистър.
В списъка на предявените и приети от синдика вземания на кредиторите на “Битова електроника” към август 2015 г. са 593 лв. на адвокат Иван Лясков, на чешкия гражданин Веселин Шопов – 8345 лв., както и 46 106 лв. публични вземания за данъци. Всъщност фалиралата фирма на бизнесмена Огнян Костадинов е най-големият длъжник на Община Велико Търново за данък сграда и такса смет. Вземането е предадено за събиране на НАП. 169 702 лв. е признатият дълг, който чака да си получи и “Торговий дом Ярмарка” от Руската федерация, сочат още данните в Търговския регистър.
До фалита на “Битова електроника” се стигна след като една фирма на Огнян Костадинов заведе дело срещу друга негова компания. На 5 август 2009 г. се сключва договор, според който “Битова електроника” АД продава на “Райтър” ЕООД два имота с обща площ от 2514 кв.м с построените в тях сгради в радиозавода. Цената е 608 125,80 лв. Няколко дена преди изтичане на срока по предварителния договор – 10.02.2010 г., от “Битова електроника” уведомяват купувача, че няма да може да изпълнят контракта. От платената сума продавачът възстановява само 44 000 лв. и остава дълг от 564 125,80 лв. По договора обаче има и клаузи за неустойка, която е изчислена на 1 128 251 лв. От “Райтър” завеждат дело и направената счетоводна експертиза вече сочи, че дългът на “Битова електроника” към края на 2013 г. е нараствал на 1,366 млн. лв. Осчетоводените задължения на компанията към всички кредитори към 30.06.2014 г. са в размер на 5 316 724 лв. Сумата надхвърля стойността на дълготрайните активи на “Битова електроника” с близо 164 00 лв. Така на 25 август 2014 г. Софийският окръжен съд постановява решение, с което обявява неплатежоспособността на “Битова електроника” и открива производство по несъстоятелност. Делото е гледано в София, защото междувременно компанията е преместила седалището си от Велико Търново в Ботевград.
На портала на радиозавода днес стоят пазачи. На неговата територия беше и най-голямото действащо бомбоубежище във Велико Търново през последните години. Сега то не функционира.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново