Кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев: “Страшно е, когато в местната, законодателната и изпълнителната власт влязат “ялови” политици”

Публикувано на чт, 24 ян. 2019
2425 четения

– Г-н Чернев, каква година изпрати община Сухиндол?
– Сухиндол изпраща една не лека година. Не успяхме да реализираме два важни проекта по Програмата за развитие на селските райони, тъй като те не събраха достатъчно точки, за да бъдат финансирани. Свързани са със свлачището, което затвори пътя към няколко села, и състоянието на водата, която консумират жителите на областта. По единия, който предвиждаше рехабилитация на водопроводната мрежа в Сухиндол и село Коевци, не е взето под внимание лошото качество на питейната вода, която консумират жителите на региона. Всяко лято Коевци остава на воден режим заради постоянните аварии на водопроводната мрежа. В Сухиндол имаме два кладенеца – единият е затворен, а другият предстои да бъде затворен заради нитратно съдържание. В една сушава година има опасност Сухиндол и целият район да останат без вода.
– Как си обяснявате факта, че проектът не е минал – лоша подготовка, недоглеждане при оценката му или мотивът е политически?
– Не бих искал да мисля, че в цялата тази ситуация може да има политически мотив. Факт е, че не е взето под внимание лошото качество на питейната вода при нас. Съдържанието на нитрати е много високо и настояваме оценителната комисия да го има предвид и да получим финансиране.
– Това ли е най-големият проблем в общината?
– Да, защото хората в село Коевци употребяват вода, която не е годна за пиене. В определени моменти, когато се засуши нитратното съдържание е толкова голямо, че дори е опасно. Нитратите могат да се преобразуват в нитрити, а това вече е отрова. Другият голям проблем, с който не успяхме да се справим и м.г., е свързан с укрепването на свлачището, което преди почти 4 години блокира пътя към четири села. Едва удържаме хората да не протестират. Проблемът е, че пътят е четвърти клас – общински. Ако беше трети клас, държавата най-вероятно щеше да си свърши работата.
Ние подадохме проект по Програмата за селските райони и искахме финансиране за укрепване на целия този път, но проектът не успя да събере достатъчно точки и няма да бъде финансиран. Отделно сме подали искане за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за проектиране. Осигурено е финансиране, но се оказа, че геоложкият доклад, който вече е направен, не е актуален и ще се наложи да се прави нов. Целият скат се движи и вече се е преместил с метри. Съществува реална опасност огромно количество земна и скална маса – около 50 000 кубика, да се срутят. Те трябва да се обрушат и премахнат и пътят откъм реката да се укрепи. Този въпрос м.г. не успяхме да го решим, въпреки че областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов и народните представители Весела Лечева и Валентин Ламбев също са запознати и оказват съдействие за решаване на проблема. За цялостното укрепване ще отидат около 5-6 млн. лв.
Ако има желание от страна на изпълнителната власт, можем да получим и целево финансиране от правителството. Надяваме, се че в Бюджета за 2019 г. ще бъдат заложени средства за нас, ако не на един, може и на два етапа.
В страната има много проблемни участъци, но лошото при нас е, че алтернативният път също е много опасен. Той е между Великотърновска и Габровска области, не се поддържа добре, има много дупки, храстите около него не се почистват. На него също има свлачище, което през последните 2 г. се е изместило с 50 см. Ако започнат продължителни валежи, този път също може да остане затворен. Тогава вече няма да имаме и обходен маршрут. Затова трябва да се намери политическа воля този проблем да се реши. Да се реконструира първо основният път, а после и алтернативният.
– Държавата в момента майка ли е, или е мащеха за малките общини?
– За едни е майка, а за други – мащеха. Всяка нова власт, когато дойде, казва, че няма да има разделение, но на практика се получава друго. Ние го усещаме. Достатъчно е да се види кои общини получиха средствата с министерски постановления от края на 2018 г. Ние не сме получили нищо от това правителство, а има други, които получават системно средства. За да си набавим средства, смъкнахме данъците върху автомобилите и така привлякохме хора, които да ги регистрират при нас. Много фирми си прехвърлиха автопарка при нас, основно тировете. Има и граждани, които не са собственици на фирми, които си купиха имоти, за да си регистрират колите при нас. Условието да имаш постоянен адрес или седалището на фирмата да е на територията на общината. Целта е да облекчим бизнеса, който трябва да работи. Ако той работи, ще има силна държава и по-богати хора.
Практиката показва още, че при всяко идване на ново служебно правителство държавата спира да работи от 6 до 9 месеца, което означава, че 1 година е загубена за местната власт. Страшно е още, когато в местната, законодателната и изпълнителната власт влязат “ялови” политици.
– Има ли инвестиции от страна на бизнеса?
– Със земята, която им дадохме под наем, “Ловико Сухиндол” направиха около 700 дка нови лозя, което е много добра новина за нашия район. 100 дка от тях са гъмза, сорт, който е характерен за нашия район. Все пак се славим като малката шампания и люлката на винарството в България. В региона почти няма земя, която да не се обработва.
– Ще се кандидатирате ли отново за кмет на местните избори през есента?
– Натрупах сериозен опит в местната власт. Към края съм на третия си мандат като кмет, имам и един като заместник. Влязох в местната власт едва на 29 години. Твърде рано е да кажа какво ще правя през есента. Става все по-трудно да се работи, защото децентрализацията на местната власт така и не се случи. От друга страна, много хора напускат заради ниските заплати в общинската администрация. Вземат между 500 и 700 лв. заплата. Това е крайно недостатъчно за тях, особено ако решат да имат семейство. Предпочитат да дойдат в по-големия град. Тъкмо се научат и решават да избягат. Аз не мога да ги спра. Жизненият стандарт е на долната граница. Ножицата се разтвори много – има бедни и богати, средна класа липсва.
Но ако реша да се кандидатирам пак, ще го направя като независим кандидат. Хората се измориха от партиите и противопоставянето между тях. Те само разделят хората. В един малък град почти всички се познаваме и понякога се създава изкуствено напрежение. Може да се окаже, че хората, на които най си помагал, не гласуват за теб, защото сте от различни партии.
– Можем ли да говорим вече за професия кмет при вас?
– За моя радост не, защото аз си имам професия, която все още си ми харесва и я практикувам от време на време. По образование съм инженер технолог, завършил съм ВИХВП в Пловдив. Седем години работих във Винзавода, стигнах до позицията главен технолог на първичното винопроизводство. Местната власт ме научи на много неща, които нямаше как да науча, ако се занимавах само с винарство. Когато дойдох в Общината, нямах идея какво е ЕСГРАОН, ТСУ и т.н.
– В какво състояние е БСП?
– Промените, които станаха в нашата партия, са кардинални. Идвайки на власт, Корнелия Нинова дава добър сигнал в обществото и показваме, че БСП вече не е онази маргинална партия, която разчиташе само на твърдия си електорат. Вече търсим периферията и други гласове, които можем да привлечем към нас. БСП се променя, някой го одобряват, други не.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново