Изключеният Явор Божанков остава в парламента като независим депутат

Публикувано на нд, 11 Дек. 2022
829 четения

Народният представител Явор Божанков, който беше изключен от парламентарната група на БСП за изказване против Русия, остава в парламента. Той ще е първият независим депутат в 48-ото Народно събрание.
“Няма да напусна Народното събрание, защото не е вярно, че съм подвел избирателите“, заяви Божанков в телевизионно интервю. Той беше категоричен, че “разводът” му с БСП е окончателен и категорично няма път назад. Депутатът посочи, че ако се върне времето назад отново би гласувал по същия начин дори 5 пъти, ако се наложи това.
“Истината е, че аз стратегия не съм имал. В момента въврят спекулации отивам ли в друга група от ляво, от дясно или в нови проекти. Истината е, че не съм мислил и не съм взимал решение. На този етап независим ми звучи чудесно”, каза Божанков.
“Категорично смятам да остана и да работя като независим депутат”, каза още той. Депутатът посочи, че нито ПП, нито ДБ или друга парламентарна група са говорили с него за присъединяване към нова партийна група. Той определи като спекулации медийни публикации, че ще е кандидатът за кмет на Горна Оряховица от листата на “Продължаваме промяната” на предстоящите местни избори.
За лансираното ново ляво обединение, Божанков посочи, че то е старо и уточни, че няма как Татяна Дончева да е лице на ново обединение.
“Няма как хора, които са били в политиката, когато аз съм прохождал да кажат, че са нещо ново. Просто, нелепо е да се каже, че е ново”, каза той.
БСП изключи от парламентарната си група Божанков в петък след като той от парламентарната трибуна обяви, че Русия няма да спечели войната в Украйна. Депутатът подкрепи и оказването на военна помощ и така се обяви срещу официалната партийна позиция.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново