В Златарица отново приготвиха най-вкусната градинарска чорба

Публикувано на нд, 2 сеп. 2018
323 четения

Огромно количество градинарска чорба и ястия от зеленчуци бяха приготвени по време на 13-ото издание на Празника на градинарската чорба в Златарица. По традиция кулинарният празник се проведе в местността „Черничките”, където на времето били изпращани и посрещани златаришките градинари, тръгнали на гурбет по Румъния, Чехия, Сърбия, Русия и други държави, където трудът им се ценял. Златаришките градинари заминавали през февруари, прибирали се по Димитровден, а с техни средства са изградени първото килийно училище в града, църквата, местния музей. Помагали и на талантливи, но бедни деца, да се изучат.

Около 15 казана с чорба къкреха, а готвачите им влагаха всичките си умения, за да се получи най-добрия вкус. Хубавата градинарска чорба се приготвя без застройки, с много зеленчуци, набрани от градините, и без мазнина и специфични подправки, бяха категорични повечето майстори, но не пожелаха да издадат повече от тайните си.

Поради новия регламент и предоставената възможност за приготвянето на разнообразни зеленчукови гозби, за всички отбори бяха осигурени награди. Предвидена беше допълнителна награда “Чудо невидяно” за отбора, сътворил най-атрактивното ястие. Бяха отличени още участниците с най-добре аранжиран интериор около казана на отбора.

Кметът на Златарица Пенчо Чанев връчи специална награда на детето, което най-добре аранжира сандвич със зеленчуци. Имаше и конкурс “Атрактивен зеленчук” за зеленчуци и плодове с нестандартна форма и големина. Програмата на празника включва още възстановката “Градинари на гурбет” и забавни кулинарни игри.

Радващо е, че с всяка година все повече златарчани и гости на града обличат за празника народна носия. „Това е възраждане на традициите. Някои смятат, че не е модерно, но в крайна сметка човек трябва да се връща към корените си“, заяви кметът на града Пенчо Чанев. Той припомни още, че по традиция от вкусната градинарска чорба ще имат възможност да опитат и ползвателите на Старческия дом и на Центъра за настаняване от семеен тип в Златарица.

Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново