Тодоровден в Златарица

Публикувано на пн, 21 Мар. 2016
659 четения

С традиционните кушии в Златарница честваха Тодоровден. Празникът беше организиран от Община Златарица с кметството в Родина и се проведе в местността Синора в районна бившата жп гара.

Празникът започна с водосвет от отец Петър, който поръси конете и участниците, като им пожела здраве и успехи в състезанията. 23 участника се състезаваха в две категории – на езда и с каруци. С всяка година участниците стават все повече.

В категория “езда” победител стана Кристиян Татянов Михайлов от Златарица с кон Вихър, второто място зае Иван Маргаритов Георгиев от Златарица с кон Тодор, а на трето място се класира Риза Сабриев Абилов от с. Родина с кон Габи.

Кметът на Златарица Пенчо Чанев лично връчи наградите, а те бяха 50 лв. за първо място, 30 лв. за второ и 20 лв. за трето място.

В категория “състезания с каруци” победител стана Иван Веселинов Иванов от с. Родина с кон Алчо, на второ място се класира Галин Георгиев Димитров от Златарица с кон Сабрина. Тази година бяха присъдени две трети награди за Мирослав Мартинов Матеев от с.Р одина с кон Алчо и за Риза Сабриев Абилов от с. Родина с кон Габи. Наградите също бяха от 50, 30 и 20 лв.

Под силните аплодисменти на всички присъстващи тържествено шествие направиха най-възрастният участник Тодор Борисов Христов на 83 години от гр. Златарица и най-младият Сабри Ризаев Сабриев на 13 години от с. Родина. Кметът Чанев ги награди с по 20 лв. Награда от 50 лв. беше връчена на Левент Алиев Рифадов от с.Родина за най-добре украсен кон и каруца.

Тази година в състезанията участваха трима именници – Тодор Тодоров Тодоров, Тодор Иванов Венков и Тодор Борисов Христов от гр. Златарица, Кметът на Златарица лично ги поздрави и ги награди с по 20 лв. За всички участници бяха осигурени материални награди  – бали със сено и слама. Наградите любезно бяха предоставени от земеделските производители от град Златарица и село Родина.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново