Станислав Стоянов се ангажира да осигури средства за ремонт на 100-годишен мост

Публикувано на чт, 29 авг. 2019
283 четения

Жители на Златарица и най-голямото село в общината Горско Ново село потърсиха помощ от народния представител от ГЕРБ Станислав Стоянов за решаване на наболели проблеми в региона. Те посетиха приемната на депутата, която се проведе в Златарица и разговаряха с него при посещението му в Горско Ново село. Заедно с народния представител бе и председателят на Общинския съвет и местен лидер на ГЕРБ Стефан Бранзелов.

Сред хората, дошли да се срещнат с тях, бе 80-годишният Борислав Чакъров, който преди дни е обявил гладна стачка заради безхаберие на местната управа към мост, строен от дядо му през 1898 година. Парапетите на съоръжението са съборени, то е обрасло и е опасно за хората и автомобилите, обясни човекът. Историята на моста датира от април 1898 г. След посещение на Божи гроб дядото на Чакъров, който бил хаджия, решил да вдигне брод за здраве и добруване на златарчани. Двама майстори изградили моста, а за направата му са ползвани дялани камъни, докарани от бащата на Борислав с две волски коли от село Родина. Той пази документа, с който мостът е предаден на общината преди повече от 100 години. С времето обаче съоръжението било занемарено от местните власти. Жално ми е, обидно ми е да се подиграват с паметта на дядо ми и на баща ми, каза пред народния представител  Чакъров.

Единственият, който откликнал досега, е председателят на Общинския съвет Стефан Брънзелов. Той внесъл предложение в местния парламент за промяна на капиталовите разходи и отделяне на средства за възстановяване на моста, но предложението не било прието. Станислав Стоянов пое ангажимент за осигуряване на средства за почистване на моста и възстановяване на парапетите.

Жители на Златарица поставиха пред депутата проблем на ул. „Зеленка” и ул. „Суворов”. Двете улички са точно до основен път в центъра на града. Живущите там са се погрижили за облагородяването, засадили дървета и жив плет, изградили сами, със свои средства, стълби. Минаващи стада с домашни животни обаче съсипват всичко, оплакаха се хората. Улицата се превърнала в дере и водата от високото се стича оттам. Златарчани обясниха, че жител на града гледа в населеното място над 70 овце и кози, извън всички регламенти. Точно тези животни създават проблеми на хората от двете улици. Те питат как в съседните села Добри дял и Мерданя проблемът с домашните животни е решен, а в общинския център това продължава. Жителите са изпратили жалба и до областната администрация, но и чрез нея не са получили отговор от общината. Станислав Стоянов се ангажира да бъде намерен начин при който да бъде ограничено мястото, откъдето минават животните и да бъде решен дългогодишния проблем на живущите на двете улици.

Златарчани са разтревожени от все по-лошото състояние на общинския център, лошата инфраструктура, липсата на бизнес начинания и усилия за привличане на инвеститори. Местни жители посетиха приемната, за да заявят пред депутата, че единственият човек, който проявява истинска загриженост за града и региона е председателят на Общинския съвет Стефан Брънзелов, но неговите предложения и инициативи срещат отпор от страна на мнозинството в местната власт на Златарица.

Пред Станислав Стоянов жителите на най-голямото село в Златаришка община – Горско Ново село пък се оплакаха от състоянието на третокласния път до с. Джулюница. Отсечката е осеяна с дупки и е обрасла с растителност, която създава предпоставки за ПТП. От години хората настояват за ремонт. Друг основен проблем в селото е липсата на канализация.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново