Проф. Цветан Ракьовски е новият носител на наградата за литературна критика

Публикувано на чт, 19 сеп. 2019
632 четения

Преподавателят в Благоевградския университет проф. дфн Цветан Ракьовски е 13-ият носител на единствената награда за литературна критика в България. Наградата на името на Иван Мешеков и Иван Радославов се връчва от Община Златарица и се присъжда за цялостен научен принос. Решението се взема от катедра “Българска литература” при Филологическия факултет на ВТУ. Лауреатът ще получи бронзова статуетка, изработена от скулптора проф. Константин Денев, и парична премия от Златаришката община.
“Проф. Ракьовски е сред най-разпознаваемите историци, теоретици и критици на българската литература, със собствен физиономичен глас сред цяла една генерация от изтъкнати имена в съвременното литературоведско поле”, обясни проф. д-р Антония Гайдарджиева от ВТУ. Тържествата в чест на бележитите литературни критици Мешеков и Радославов се организират на всеки 2 години в Златарица. Традиционно те са съпътствани с издаването на книга със спомоществователството на Общината. Тази година е преиздадена книгата на Иван Мешеков “Г. П. Стаматов. Изобличител реалист”, която за първи път излиза през 1936 г. и вече се е превърнала в библиографска рядкост. Новото издание е посветено на 150-годишнината от рождението на Георги Стаматов.
Награда е учредена на 27 ноември 1992 г. по идея на акад. Иван Радев и катедра “Българска литература” заедно с управата на Златарица. Чрез нея вече 30 г. се отдава почит на две големи имена в пантеона на националната литературно-критическа мисъл.
“Благодарение на тази инициатива много книги на родените в Златарица Мешеков и Радославов, представляващи библиографска рядкост, отново видяха бял свят, придружени с много компетентни и задълбочени предговори, послеслови и текстологични бележки”, каза проф. Гайдарджиева. През годините носители на наградата са представителите на елита на българското литературознание – проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, проф. Иван Радев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф. Симеон Янев, проф. Чавдар Добрев, проф. Милена Кирова и др.
Тържествата в Златарица започват на 20 септември в 14 ч., когато ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметните плочи на местата, където са живели двамата литературни критици. След това ще се проведе литературна научна сесия.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново