Нов сигнал за умряла риба провериха екоинспектори

Публикувано на чт, 25 авг. 2022
197 четения

Експерти на Регионалната екоинспекция във В. Търново извършиха проверка по сигнал за мъртва риба в река Златаришка в град Златарица. Инспекцията е извършена в района на моста, който е в близост до ПГМСС “Никола Златарски”, и е направена съвместно с Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. На място е установено, че водата в реката е увеличила нивото си след проливния дъжд, паднал на 21 август вечерта в Елена и Златарица. Водата е със зеленикав цвят, мътна и с миризма, характерна при органични разлагания. Констатирани са единични екземпляри дребна умряла риба в реката.
Въпреки увеличеното количество вода в реката продължават да се наблюдават застойни участъци, в които застояват увлечените от водното течение риби. Взети са проби от водата, като измерените показатели за качеството ѝ показват следните стойности – рН – 7,39, разтворен кислород – 0,2 мгО2/л, наситеност с кислород 3,0 %, температура – 27 градуса и електропроводимост – 1151 µS/см.
На 23 август експерти от РИОСВ са установили, че заморът на риба е значителен в сравнение с предходния ден, което е очаквано поради факта, че във водата няма наличие на кислород, мътна e и оттокът е намален.
Това е поредният сигнал за мъртва риба, подаден от началото на месеца. Преди това бяха направени две проверки в района около паметник “Асеневци” и край ул. “Гурко” във В. Търново. Тогава беше установено, че в района на паметника има голямо количество задържани утайки/наноси, маловодие и силно замътване на водата вследствие на обилните валежи от предходните дни, което е довело до изчерпване на кислорода и впоследствие до замора, информираха след проверката от РИОСВ – В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново