30 жители на Златарица се прегледаха в “Клиниката на закрито” на РЗИ

Публикувано на пн, 1 апр. 2024
74 четения

Информационна кампания за превенция на хроничните незаразни (сърдечно-съдови, белодробни, диабет) и заразни болести (туберкулоза, СПИН и хепатит) под мотото “Информирани и здрави” се проведе в Златарица. Тя включваше презентации, относно пътищата на заразяване, формите и симптомите на болестта туберкулоза, начините за предпазване и лечение; дискусия по теми, свързани със състава на тютюневия дим, вредите от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол; демонстрация на пушеща кукла Сю и алкоочила; консултации за отказ от тютюнопушене; клиника на закрито.
В импровизираните кабинети преминаха над 30 лица на възраст от 16 до 74 години. В “Кабинета за профилактика на диабета” 23 граждани изследваха кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности се установиха при 2 лица, като същите са с доказан диабет. В “Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 26 лица (настоящи и бивши пушачи).
Според извършените измервания 6 лица са с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром (от леко до много силно затруднение в дишането), а в “Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН” се изследваха 31 лица за носителство на вируса ХИВ, за сифилис и за хепатит В и С.
В “Кабинета за профилактика на хипертонията” е измерено кръвното налягане на 28 души. При 7 лица се установи кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб).
Разпространени са 5 заглавия на здравно-образователни материали сред посетителите на кампанията.
Проявата беше организирана от РЗИ – Велико Търново, със съдействието на здравните медиатори на Община Златарица и има за цел да повиши здравната информираност по проблема туберкулоза на населението като цяло и на рискови групи от него (в неравностойно положение). Информираността е част от профилактиката и популяризирането на здравословния начин на живот, категорични са специалистите от РЗИ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново