Здравният медиатор на Павликени се включва в разяснителната кампания за COVID-19

Публикувано на ср, 25 мар. 2020
227 четения

Здравният медиатор към Община Павликени Лидия Димитрова се включва в работата по превенция на епидемията от COVID-19. Предвид извънредното положение към обичайните задължения на медиатора се прибавя и работата на терен за превенция на разпространението на коронавируса. Тя разполага с печатни материали, в които на достъпен език е обяснено какво означава карантина, от кои държави трябва да бъдат карантинирани хората и какви мерки трябва да бъдат предприети. Преминала е и инструктаж за недопускане на заразяване при работата й на терен.

Образователните медиатори също започват разясняване на мерките за предпазване от коронавирус сред ромската общност. Трима души работят по проекта „Социално-икономическа и образователна интеграция на уязвими групи в община Павликени“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Партньори по него са Център за междуетнически диалог и толерантност „АМАЛИПЕ”, СУ „Бачо Киро” Павликени и Общинско предприятие „БКД”.

Още 18 наши съграждани в момента са поставени под карантина, след завръщането си от рискови държави. С това общия броя на поставените под карантина става 67 души. Хората, които живеят в същото жилище също са в условия на карантина. Контролът за спазването на карантинните условия ще се извършва от полицията.

Важно е да се знае, че хората под карантина не са диагностицирани като носители на коронавирус. Те и хората, с които живеят, трябва да спазват 14 дневна изолация и после да си продължат нормалния живот.

Всички павликенчани могат да подават сигнали на 112, РЗИ, полицията и Общината, ако станат свидетели на хора, които нарушават карантината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново