Започна обновяването на църквата “Свети свети Константин и Елена”

Публикувано на вт, 14 май 2013
496 четения

Ремонт на течащия покрив на църквата “Св. св. Константин и Елена” във Велико Търново започна вчера. 125 000 лв. ще струва външната реставрация на храма, а средствата идват от Областната строителна камара. В тази цифра влизат реставрацията на камбанарията. Само реконструкцията на покрива ще струва 40 хил. лв.
С ремонтните дейности се ангажираха от Камарата на строителите. През м.г. те демонтираха опасното и ръждясало скеле, което около 30 г. опасваше емблематичния храм, построен от майстор Колю Фичето. С това беше дадено и началото на строително-ремонтните работи по фасадата на църквата, която т.г. става на 140 години.
За обновяването на най-големия и красив храм, вдигнат от самоукия майстор, обединиха усилия строителната камара, Община Велико Търново и Митрополията. Те подписаха тристранно споразумение в края 2011 г., като намеренията са още през есента богослуженията в църквата да бъдат възстановени.
Храмът е построен през 1872 година и е осветен на 7 октомври 1873 г. от Иларион Макариополски. Сградата е със застроена площ около 250 кв.м. На дължина достига 30 м, на широчина – 15 м, а широчината на барабана, който държи колоните, е 10,5 м. Абсидата на храма е решена в бароков стил, а в декоративната украса присъстват т.нар. фичевски корнизи. При главния й вход от двете страни на външната врата са поставени две въртящи се колони, които показват здравината и устойчивостта на сградата. Те са демонтирани през 1982 г. и се съхраняват в “Реставрация” АД. Камбанарията, която се нуждае от конструктивно укрепване, е реставрирана през 1969 г.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново