Йордан Стоичков е първият носител на стипендията „Д-р Иван Толеков“

Публикувано на ср, 29 мар. 2023
3973 четения

Йордан Стоянов Стоичков е първият носител на стипендията „Д-р Иван Толеков“, учредена през септември миналата година от близки и приятели в памет на великотърновския лекар. Стипендията покрива пълните годишни такси за целия период на обучение в специалност „Медицина“ – държавна поръчка, на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново. Йордан Стоичков е завършил с пълен отличен випуск 2022 на гимназията. Кандидатстването за стипендията за випуск 2023 ще бъде отворено през лятото.
Д-р Иван Толеков е роден на 23.08.1962 г. във В. Търново. Завършва ПМГ „Васил Друмев”, а през 1988 г. се дипломира с отличие във Висшия медицински институт в Плевен. Разпределен е като училищен лекар в Дряново, където работи в продължение на 5 г. През 1993 г. започва работа към Второ хирургично отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. След специализация по обща хирургия през 1996 г., д-р Толеков развива широк кръг от компетентности в сферата на коремната хирургия, оперативните намеси след усложнения от диабет, трудно зарастващи рани, спешни хирургични операции след травми и катастрофи, както и други страдания на пациенти, за чийто изход е нужно хирургическо решение. В хирургичното отделение той отдава своите знания, опит и внимание към пациентите в продължение на почти 30 г. до внезапната му кончина през 2022 г.
Д-р Иван Толеков е второ поколение медик. Майка му – Веселина Толекова, е медицинска сестра, а неговият баща – д-р Найден Толеков, е хирург-уролог, основател на Отделението по урология в МОБАЛ. Сестра му – проф. Анна Толекова, е директор на Медицинския колеж към Тракийски университет в Стара Загора.
Д-р Иван Толеков има дъщеря и син. Дъщеря му д-р Надежда Толекова продължава лекарската традиция на семейството и завършва Медицинския университет в София. Работи като детски хирург в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Синът му Искрен Толеков завършва висшето си образование в СА „Д. А. Ценов“ в Свищов и работи в IT сектора. Фамилията Толекови има дълбок патриотичен корен и е исторически свързана с Възраждането и Априлското въстание чрез родствени връзки с Райна Княгиня.
На 22 март т. г. д-р Иван Толеков бе обявен посмъртно за „Почетен гражданин на В. Търново“. По повод званието изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов сподели своята човешка благодарност и професионална признателност към делото на д-р Толеков.
„Той бе пример за висок професионализъм и човешки дълг към пациентите. За много от нас той бе не просто колега и приятел, а учител по морал и достойнство и отдаденост на професията. Почетното звание е заслужена благодарност на цялата търновска общественост към един наш достоен съгражданин. Тя е и признание за целия колектив на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, но и ни задължава – да бъдем на своя професионален пост и да даряваме живот и здраве на нашите пациенти“, отбеляза д-р Красимир Попов. Той благодари на общинските съветници от Великотърновски общински съвет за тяхното решение, което е заслужено признание за един голям търновски и български лекар.
Весела БАЙЧЕВА

сн. Марина ЧАМУРКОВА – НЕДЕКОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново