Великотърновци почетоха празника на буквите – 24 май

Публикувано на пт, 24 май 2019
557 четения

Над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители на старата столица се включиха в празничното шествие посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, което тръгна от площад „Велчова завера” и завърши през сградата на Община Велико Търново. По традиция шествието беше предвождано от деца, които посещават Неделното училище на отец Славчо. Те носеха потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, както и на бележити българи, оставили ярка следа в сферите на просветата и духовността. Тържествени маршове изпълняваха Духовият оркестър на Общината и оркестрите на СУ „Емилиян Станев“ и НВУ „Васил Левски“.

„24 май е не просто ден, който ни обединява като нация, той ни учи на това, че няма нищо по-важно от каузата България. Делото на светите братя Кирил и Методий е едно от най-големите български достижения, но с европейски и световни величини. И ние великотърновци като жители на историческата и духовна столица на България трябва да сме горди с този факт, трябва да предаваме тези знания на децата и бъдещите поколения. Защото именно чрез книгата, буквите и културата, Търновград е историческа и духовна столица на България от много векове насам.  Благодаря ви, скъпи учители! Благодаря Ви, че децата на Велико Търново са знаещи, амбициозни, можещи, че са възпитани в дух на родолюбие, че споделят най-важните ценности  – добротата и солидарността“, заяви в празничното си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той благодари и на родителите, за това, че с децата на великотърновчетата бъдещето не само на града, но и на цялата страна ще е светло. „На абитуриентите градоначалникът пожелава винаги да носят Велико Търново в сърцата си и да се гордеят със своя град. Не спирайте да се образовате и да мечтаете!, обърна се Панов към младите хора.

Освен общинската награда „24 май“, той връчи грамоти и на всички 54 пълни отличника, завършващи 12-ти клас във Великотърновска община. Последва благослов от Негово високо преосвещенство великотърновския митрополит Григорий.

Празничната програма продължи с концерт с участието на ДЮФА “Българче”, вокална група “Пеещи камбанки”, Детско вокално студио “Румина”.

Весела КЪНЧЕВА

Сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново