15 заслужили учители получават приза “Неофит Рилски” на МОН

Публикувано на пт, 24 май 2019
4469 четения

15 заслужили учители от област Велико Търново получават националната награда “Неофит Рилски”. Почетното отличие се присъжда от образователното министерство за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование по повод Деня на българската просвета и култура – 24 май.
Петима са отличените педагози от старата столица, четирима са от Свищов, трима – от Горна Оряховица, двама от Самоводене и един от село Батак.
Седем от преподавателите са предложени от учителските колективи в своите училища и са селектирани от Регионалното управление на образованието. Сред тях са директорът на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов” във Велико Търново инж. Марин Цонев и колегата му от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Батак Шенай Нуриев. За приза са се преборили още старши учител Руска Драганова-Христова от великотърновското ОУ “Б. Киро”, Агрипина Иванова – учител по физика и астрономия в Американски колеж “Аркус”, главният учител по математика в свищовското СУ “Д. Благоев” Асенка Папазова, старши учител Красимир Николов от Професионална техническа гимназия “Васил Левски” в Горна Оряховица и Светлана Радева от свищовската детска градина “Чиполино”. Всички избрани педагози са със сериозни изяви на общинско, областно и национално ниво през последната учебна година.
Останалите осем педагози, заслужили “Неофит Рилски”, са предложени от Синдиката на българските учители. Те получиха и приза “Учител на годината” на СБУ. Сред тях са директорката на великотърновската ДГ “Здравец” Илияна Стойчева и Веска Симеонова, директор на Свищовската професионална гимназия. Отличените старши учители са Русалина Стефанова от Професионална гимназия по електроника “А. С. Попов” във Велико Търново, Искрена Станчева от ОУ “Христо Смирненски” в Самоводене и Стефка Николаева от СУ “Николай Катранов” в Свищов. Наградата получават още Петя Белева-Димитрова от ОУ “Христо Смирненски” и Росица Христова от горнооряховската детска градина “Първи юни”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново