Велико Търново почете родения преди 169 години Стефан Стамболов

Публикувано на пн, 30 ян. 2023
1094 четения

Десетки граждани се събраха около паметника на Стефан Стамболов във В. Търново, за да се преклонят пред живота и делото на бележития български общественик, роден преди 169 години в старата столица. Тържествената церемония включваше военен ритуал и литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов – бележитият държавник на 19-ти век”, изпълнена от Гергана Русанова, Елена Велчева и Едис Георгиев – ученици от СПГИ „Д-р Петър Аладжов“, с ръководител Натали Ненов. Заупокойна молитва отслужи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов, а след нея венци и цветя на признателност пред паметника на великия възрожденец поднесоха депутатът Димитър Николов, представители на Областната управа, Община В. Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“, РУО-В. Търново и други институции, организации, сдружения и граждани.
Стефан Стамболов е бележит държавник, революционер, политик, поет и журналист. Роден на 30 януари 1854 г. в Търново. Той учи в родния си град, а по-късно в Одеската семинария. Баща му е съзаклятник от Велчовата завера и така самият Стамболов расте в обкръжението на революционери. Живее в изключително сложно историческо време, изживявайки неуспеха на две въстания – Старозагорското и Априлското. Стамболов е апостол на Търновския революционен окръг и поема изключителната мисия да замести увисналия вече на въжето Левски, припомниха учениците от Старопрестолната гимназия по икономика в своята изява. Дълго време той е най-близък приятел на Ботев, организатор на българското Опълчение, един от основателите на комитетите „Единство“. Активно участва в подготовката на Кресненско-разложкото въстание. Едва на 25 години, той навлиза в политическия живот на България и е сред най-изявените дейци на Либералната партия. От 1884 г. до 1886 г. е председател на Народното събрание, а в периода от 1887 до 1894 г. управлява страната като Министър председател и на него младата българска държава дължи своето най-бурно развитие. Но с делата си той се превръща в една от най-противоречивите фигури за времето си и за това на 18 юли 1895 г. заплаща с живота си, припомниха учениците от СПГИ „Д-р Петър Аладжов“.
„Нашето Отечество е в отчаяние. То е потънало в кръв и сълзи. То бедствува. След малко съвършенно да пропадне, а ние се късаме на партии, гоним се, правим си спънки и изхабяваме силите си в борба, не само безполезна, но и вредна. Кой умен човек не би погледнал с укор и съжаление на тая наша деморализация? Да съединим в едно здраво и неразделно цяло всички честни и самоотвержени патриоти и като се съберем под нашето обезславено и окървавено знаме да докажем още веднъж пред цял свят, че ние умеем и знаем да се бием и да умираме за нашата свобода“ бе един от заветите на Стамболов, актуални и днес, който ни припомниха още учениците.
Организатори на честването бяха Община В. Търново, НВУ „Васил Левски“, Света Великотърновска митрополия и СПГИ „Д-р Петър Аладжов“.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново