Във Велико Търново две трети от мъжете и 50 на сто от жените са с наднормено тегло

Публикувано на пн, 26 май 2014
325 четения

Две трети от мъжете и близо половината от жените между 25 и 64 години във Велико Търново са с наднормено тегло и затлъстяване, сочи последното проучване на РЗИ. Близо половината от двата пола пък прекарват над 5 часа дневно в седене.
При учениците наднорменото тегло също е проблем. 12,4 на сто от тях имат наднормено тегло, а 5,2 процента – вече затлъстяване. Интересен е фактът, че момчетата са два пъти по-дебели от момичетата, са показали резултати от изследване по детската компонента на програма СИНДИ. В момента завърши ново проучване сред 706 ученика от 8-12-ти клас от 4 училища във В. Търново, но резултатите още не се обобщени.
Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем, отчита д-р Красимира Петрова, шеф на дирекцията за промоция на здравето в РЗИ. Наднорменото тегло е втората причина, след тютюнопушенето, за преждевременната смърт на българина. То води до хипертония, инфаркт, диабет, рак, подагра, ставни и дихателни нарушения, метаболитни отклонения, социална изолация и ниско самочувствие.
Само за последните 20 години затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти, сочи проучване на ЕС, посочи д-р Петрова. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи у нас, в България 200 000 деца са със свръх тегло, като 67 000 от тях са със затлъстяване. Според СЗО физическата пасивност и диетите с мазнини, сол и захар са довели до наднормено тегло на 33 процента от 11-годишните деца в Европа. Има страни на стария континент, където затлъстяването сред децата намалява, но за държавите от Балканите през последните десет години честотата на наднорменото тегло постоянно се увеличава.
Движенията и здравословното хранене са едни от мерките за нормализиране на теглото, каза д-р Петрова. Като превенция е кампанията “Движи се и победи” във В. Търново, която се провежда пролет и есен. Тя включва 6 туристически похода, игри, спорт и др.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново