В Златаришко няма да пуснат децата на училище заради лоши пътища

Публикувано на пт, 31 Авг. 2018
263 четения

Жителите на златаришките села Росно, Чешма, Сливовица, Горско Ново село и Родина са готови да обявят гражданско неподчинение и да не пуснат децата си на училище на 15 септември. Те настояват спешно да се реши въпросът с ремонта на пътищата Джулюница – Златарица и Чешма – Кесарево, които са част от третокласната републиканска мрежа. Своето искане те са подкрепили с няколко подписки, които са връчили на кмета на Община Златарица Пенчо Чанев. Градоначалникът е приложил подписките в специално писмо, което е изпратено до министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, областния управител проф. Любомира Попова, инж. Петя Каразахова, директор на Областното пътно управление, и изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева.
В писмото се посочва, че това са сред най-лошите пътища в област Велико Търново. През последните 10 г. банкетите се косят със средства на Общината. През зимния период снегорините на Общината, пътувайки от едно до друго населено място за снегопочистването, се движат със спуснати гребла, за да чистят и тези пътища, а разклонът изцяло се поддържа от балканската община. Аз, като кмет, подкрепям исканията на жителите на община Златарица и се надявам най-сетне да проявите милост към тези хора, завършва писмото си Чанев.
В отговор от Агенция “Пътна инфраструктура” обясняват, че предвиждат да включат пътя Джулюница – Златарица в списъка с отсечки, за които е необходимо да се изработи технически проект за основен ремонт през 2019 г., като това ще бъде съобразено с бюджетната рамка на Агенцията за следващата година. След одобряването на поименния списък ще се пристъпи към стартиране на обществена поръчка за избор на проектант на участъка.
От “Пътна инфраструктура” информират още, че при изготвянето на инвестиционната програма на Агенцията за 2019 г. ще бъде взето под внимание искането за основен ремонт на пътя Чешма – Кесарево и ще бъдат разгледани възможностите за неговото проектно обезпечаване и ремонт. По прогнозна оценка ремонтните работи в участъка на територията на община Златарица с дължина 8,7 км възлизат минимум на 4 млн. лв.
Жителите на златаришките села са категорични, че този отговор на АПИ не показва воля за решаването на проблема им, а е по-скоро формален. Хората са притеснени, че идващата след няколко месеца зима отново ще се превърне в кошмар за тях.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново