В помощ на момиченце с тежко заболяване ще свири Джуниър бенд на Коледния концерт

Публикувано на пн, 17 Дек. 2018
674 четения

За седма поредна година духовият оркестър на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново организира Коледен благотворителен концерт. По традиция събраните средства от музикалната вечер ще бъдат раздадени на деца от училището, които имат нужда от помощ. Този път средствата ще са за момиченце от началния курс в гимназията, което страда от тежко онкологично заболяване, обясни диригентът на Джуниър бенд Йордан Цветанов. Надяваме се да помогнем, защото на детенцето му предстои дълъг път, допълни той.
Коледният концерт ще се проведе на 18 декември от 18 часа в Голямата зала на Община Велико Търново. Тези, които искат да подкрепят каузата на децата, могат да си закупят билет на стойност, каквато те решат, тъй като входът е по желание.
15 произведения ще бъдат изпълнени от малките музиканти по време на концерта, който е разделен на няколко тематични части. В началото ще звучат коледни произведения. След това в ролята на солисти ще влязат деца от група “Звездичка” на детска градина “Първи юни”.
Там през последните дни тече трескава подготовка за благотворителната вечер. Малчуганите от детската градина ще се изявят за втора поредна година на сцената с големите каки и батковци. Те ще влязат в ролята на солисти, за да изпълнят известните песни “Над смълчаните полета” и “Дядо Коледа не спал”, които проф. Марияна Булева от катедра “Музика” при Педагогическия факултет на ВТУ е оркестрирала специално за тях, обясни Йордан Цветанов. В началото двете песни ще започнат със соло на кларинет, на първата ще свири първокласникът Камен Найденов, а на втората Радосвета Стефанова, която е във втори клас. От втория куплет ще се включат малките певци от детската градина. Ръководителят на формацията поясни, че в репетициите в “Първи юни” участват половината от музикантите от Джуниър бенд, защото съставът е много голям и трудно се намира място за всички.
По време на концерта почитателите на оркестъра ще имат възможност да се насладят на изцяло новия репертоар на оркестъра. “След 7 години в СУ “Емилиян Станев” стигнах до извода, че целта ни е да запалим по музиката колкото се може повече деца. Не ни е цел да се харесаме на родителите, бабите и дядовците на учениците. Затова избрах да свирим музика, която е близка до тях и до техния начин за възприемане на живота”, обясни Цветанов, който работи с голямо желание с талантливите изпълнители. На коледния концерт те ще изпълнят произведения, които могат да бъдат чути от улични музиканти в големите градове на Европа и САЩ.
През миналата седмица талантите от формацията, които учат в музикалните паралелки на училище “Емилиян Станев”, се срещнаха лично с големия български джаз изпълнител Васил Петров. Той отиде при оркестъра преди концерта си в МДТ “Константин Кисимов”, където пя под съпровода на Общинския духов оркестър с диригент Владимир Бошнаков. Петров изслушва с голям интерес репетицията на Джуниър бенд и не скри задоволството си от работата на формацията. Той обясни на музикантите, че се справят много добре и дори сам им предложи да направят някое парче заедно. “Това е музика, в която има много суинг, но той не се учи. Не може да се опише с ноти, скрит е между тях, трябва да го усещаш”, заяви джазменът. По време на репетицията Петров пя заедно с талантливата Кристияна Кирилова песента “Ню Йорк, Ню Йорк”, което истински възхити талантливото момиче и всички, които ги слушаха.
През новата 2019 година на Джуниър бенд предстоят още много участия. Оркестърът ще се готви и за Фестивал на изкуствата, който е организиран от сдружение “Духовно огледало” с ръководител Татяна Костадинова. Проявата ще продължи 15 дни и ще се проведе в Италия, за където великотърновските музиканти се надяват да пътуват в средата на юли.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново