Учител от Велико Търново спечели 10 000 лева от играта „Стани богат“

Публикувано на ср, 15 февр. 2023
15987 четения

Драгомир Дачев, учител в Езиковата гимназия във В. Търново, спечели 10 хил. лв. от телевизионната игра „Стани богат“. Той достигна до 12-ия въпрос за 20 хил. лв., но предпочете да не рискува и отказа да продължи.
До 6-ия въпрос Дачев не срещна никакви затруднения, но на следващия му се наложи да разчита на познанията на публиката, която му помогна да спечели 1500 лв. Вторият жокер в играта Драгомир използва на 8-мия въпрос, отговора, на който му даде неговата съпруга – Адриана Дачева, донасяйки му по този начин 2 хил. лв. За 3 хил. лв. от полза му беше жокерът 50:50, след което учителят остана без помощ на въпросите за по-големите суми, но това не му попречи в играта занапред.
„При коя историческа забележителност през 1972 г. е заснета нелегално бойна сцена между Брус Лий и Чък Норис?“ (от филма „Пътят на дракона“), беше въпросът, на който Драгомир трябваше да отговори, за да вземе чек за 10 хил. лв., като възможните отговори бяха Акропола в Атина, Колизеума в Рим, Пирамидите в Гиза и Великата китайска стена. След първоначално колебание Дачев реши да играе, доверявайки се на интуицията си той посочи Колизеума и не сбърка.
12-ият въпрос за 20 хил. не донесе същия успех на великотърновеца. В него се питаше „Какво открива случайно сър Уилям Перкин през 1856 г., докато се опитва да синтезира хинин?“. Четирите предоставени възможности за отговор бяха Пеницилин, бензин, Метамфетамин и Анилинови багрила, но тъй като Драго не знаеше верния отговор, предпочете да не рискува и се отказа да играе, тръгвайки си с чек за 10 хил. лв. Извън играта той посочи „Бензин“, но верният отговор беше „Анилинови багрила“
Дачев е учител по история и философия в ПЕГ„Проф. д-р Асен Златаров“ във В. Търново и много обича професията си. Редовно бяга по 15 км, свири на китара и е бил харизанин в Зографския манастир в Атон, където 5 дни е работил в столовата при монасите. Измислил е играта „Стани точкат“, като вариант на „Стани богат“, с която мотивира учениците си да учат чрез спечелване на точки. Пред водещия Михаил Билалов Драго сподели, че почти всички гимназисти са вярвали в неговия успех, за разлика от майка му, която го придружаваше в студиото, и съпругата му, която в крайна сметка изигра немалка роля за неговия успех.

Николай ВЕНКОВ
сн. „Стани богат“

loading...
Пътни строежи - Велико Търново