Читалище “Надежда” организира творчески ателиета в четири различни направления

Публикувано на ср, 9 Ное. 2022
90 четения

Читалище “Надежда” във В. Търново стартира проекта си “Нови творчески пространств@ Надежда”, по Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд “Култура”. Той е насочен към стимулиране на читалищната общност за възстановяване на културната дейност след кризисната ситуация чрез задържане и привличане на участници и публики. Фокусът е насочен към децата и младежите и ще подобри взаимодействието и комуникацията между читалищната общност и творческите клубове, а също така ще популяризира добрите практики на любителското изкуство. Това ще се случва чрез създаване на творческа лаборатория с четири тематични ателиета за хорово изкуство, изобразително изкуство, творческо писане и традиции. Основни преподаватели в тях са професионалистите маестро Диян Диханов, художникът Илиян Христов, литераторът Бисера Дживодерова и историкът Павлина Владева. Гарантирано е качеството на обучение на децата и младежите в по три полудневни творчески ателиета за всяко тематично направление. Участието в тях е безплатно за участниците, като са предвидени средства за закупуване на материали, обезпечаващи дейностите, поясни арх. Донка Колева, председател на читалището и ръководител на проекта.
Иновативността е в разкриването на любителския детски Фото клуб, с художествен ръководител Марина Чамуркова. Със закупената нова видеокамера той ще създаде дигитално съдържание от четири видеоматериала за отделните ателиета, видеоуроци и филмов обзор за целия проект. Ръководителят на детския Фото клуб ще помогне и за обучението и на читалищния персонал при видеозаснемане на културните събития – една дейност без която читалището вече не може.
Проектът включва и няколко съвместни културни продукта с изяви като концерт, изложба и оборудване на интерактивни детски кътове за четене с работилници ,,Книжни духове”, които ще са в читалнята, в градинката пред читалището и в двора на ДГ “Пролет”, с която културната институция си сътрудничи успешно. Проектът ще завърши с общ концерт и изложба на живо и виртуално на 8 юни 2023 г., по случай 154 години от създаването на читалището.
Популяризирането на новите дейности ще бъде обезпечено чрез надграждане на сайта на читалището с ново пространство за дигитална сцена ,,Надежда”. Всички събития ще бъдат представени онлайн в новото студио ,,Надежда” и офлайн в печатните медии. Проектът е подкрепен финансово от НФ “Култура” с договор в размер на 14 900 лева.
“Много се радвам, че с този проект ние надграждаме предишния спечелен проект от НФ “Култура”, в който обърнахме внимание на нашия балет “Класика” и на Младежкия театър, които направиха спектакъла “Дивите лебеди”. Сега ще продължим да работим и с останалите творчески състави и клубове към читалището. Мисля, че по този начин ще успеем да спечелим публиките и участниците след близо 2-годишната криза в нашата сфера на любителско творчество”, посочи арх. Колева.
По проекта в четирите творчески ателиета е заложено да се включат най-малко по 14 деца и младежи, а в детския Фото клуб поне 30, така че се очаква в тези дейности да вземат участие поне 86 млади хора. Графикът на ателиетата е плаващ, като първите са тези, свързани с хоровото изкуство, след това изобразителното изкуство, после творческото писане и на финала ще са ориентираните към традициите. Желаещите да се включат в повече от едно ателие ще имат тази възможност, тъй като целият проект ще се проведе в рамките на 7-8 месеца, посочи Виолета Белчева, секретар на НЧ “Надежда”, която подчерта, че дейността на институцията продължава да се разширява. Налице са успешните практики с деца и млади хора от Частна детска занималня “Мечо Пух”, с Дневния център “Дъга”, както и с творчески екип художници и Дамския изящен клуб, който вече е Сдружение “Клубът”.
През тази творческа година Клубът по битова култура към читалище “Надежда” поставя акцент върху обучението на млади хора и преди всичко на ученици от 12 до 18 години. В по-голямата си част те са членове на Клуб “Лео” към Лайънс клуб “Велико Търново Янтар”. Всички мероприятия на Клуба по битова култура предшестват дейностите по проекта и ще продължат след неговото приключване. Идеята е да има приемственост към възрастните участнички и младите членове, като едните ще предадат на другите занаятите и изкуствата, които владеят. Творческите ателиета ще се провеждат заедно с фолклорния състав към читалището. Те ще са по плъстене на жива вълна, българска бродерия и плетива на една кука и ще бъдат илюстрирани със специални лекции и беседи, свързани с традиционните занаяти и българския фолклор.
“Още през месец октомври ние започнахме Коледни работилници с учениците от Клуб “Лео”, които изработват играчки за празника и с тях смятат да направят благотворителен базар. През месец март ще покажат и изработените собственоръчно мартеници, а след това и великденска украса”, разказа Владева.
Маестро Диханов, който от 12 години ръководи хор “Царевец”, а отпреди 2 години и хор “Търновград”, посочи, че усилията му ще са насочени към подмладяване на съставите. Това ще се случи и чрез свързването с музикалните паралелки в СУ “Емилиян Станев”. Накрая на проекта се очаква да бъде създадена песен, с която участниците в него да се представят пред публика.
Половината места в детския Фото клуб вече са запълнени. Дейностите в него ще са предимно практически, а целта на Чамуркова ще е на първо място да научи децата и младежите на културата на детайла и подробностите от пейзажа – нещо, което е базово във фотографията. Заниманията ще са основно в читалището и около него, а след приключването им ще бъдат направени изложби с най-добрите фотографии.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново