Чакат министри от 16 държави на Националния събор на овцевъдите

Публикувано на пт, 4 Апр. 2014
672 четения

Симеон Караколев

Конкурси, кулинарни изненади, състезания и народни веселби съпътстват събитието

Земеделски министри от 16 държави се очаква да пристигнат на третия Национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 3 до 6 май 2014 г. в района на Петропавловския манастир, съобщи Симеон Караколев, организатор и председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна. Земеделският министър проф. Димитър Греков е изпратил покани до колегите си в Румъния, Сърбия, Македония, Словакия, Чехия, Унгария, Молдова, Турция, Украйна, Русия, Испания, Полша, Беларус, Австрия, Словения и Грузия. Очаква се да пристигнат и представителни делегации на браншовите овцевъдни организации на страните. За съжаление страните, които са извън Евросъюза, не могат да покажат животни, като най-голямо е било желанието на Сърбия и Грузия и Турция. Има забрана за придвижване на стоки и особено на животни. Затова на 5 май ще бъде проведена кръгла маса с чуждестранните министри, които ще се срещнат с български фермери и ще разкажат за достиженията на овцевъдството в страните.
В Европа няма подобен събор на овцевъдите като този до Велико Търново, който да съчетава разнообразна стопанска етнокултура в областта на овцевъдството, коментира Караколев. Тази година съборът ще премине в подкрепа на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.
Съборът ще бъде четири дена, с ден повече от миналата година. За първи път ще се проведе пленер и конкурс за детски рисунки по темата. Вече са пристигнали 80 творби от цялата страна. Срокът е до 20 април, така че очакваме още рисунки, каза организаторът. Ще има и конкурс за геги и хурки, които са най-важните атрибути на мъжа и жената в овчарството. Поканили сме национални музеи от страната, голям интерес се очаква на изложбата на икони от плъст, която посетителите ще видят за първи път. По този начин ще обогатим конкурса “Заблеяло ми агънце”, а изложбата ще съпътстват и резбари от специализираната гимназия в Трявна. Ще има омесване и изпичане на гергьовски хляб, където всеки може да покаже умения в хлебарството под умелите напътствия на Ути Бъчваров, който ще забърка и агнешки курбан. Колегата му шеф Петров ще бъде зает с кулинарното шоу “В търсене на изгубения вкус”. По стари и позабравени рецепти готвачът ще приготвя овнешки специалитети, които се предлагат само в района на Велинград. Ще има опечено агне в трап и гюм и др.
Народни веселби до полунощ са предвидени всяка вечер, ще свири известният оркестър “Плам”, а специални гости ще бъдат известни народни певици и фолклорен ансамбъл от Грузия. Ще има също национален фолклорен конкурс, изложения на животни, демонстрации по приготвяне на млечни продукти, състезания за майсторско обезкостяване на агнета и др.
За да се избегнат задръстванията от предишните две години, сме предвидили повече място за паркинги, които ще бъдат разположени върху 120 дка площ. Тъй като земята е манастирска, сме сключили договор за наем с митрополията за 10-годишно ползване, заяви Караколев. Самото изложение с шатрите ще се разположи върху 80 дка.
На събора през 2013 г. имаше над 70 000 посетители, а сега очакваме над 100 000, прогнозира Караколев. За съжаление овцевъдството има най-голям потенциал за развитие у нас, но 80 процента от субсидиите по програмата за развитие на селските райони в сектора за животновъдство отиват при 8 на сто от бенефициентите. Според Караколев овчарството е начин да се възродят изоставените райони, тъй като не се изисква специална подготовка на овчарите. В другите страни дори има специални училища за възраждане на сектора.
Във връзка с Гергьовден Караколев коментира и изкупните цени на агнешкото месо. 7 лв. е килото на агне до 25 кг, а 6 лв. – на по- тежко. Все още са проблем директните продажби от производители, макар да има наредби за този пазар, които не работят ефективно, коментира Караколев.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново