Тържествено беше отбелязан Денят на героите на Поликраище

Публикувано на ср, 9 Ное. 2022
163 четения

С военен ритуал тържествено беше отбелязан Денят на героите на Поликраище, 110-годишнината от Балканската война и Архангелова задушница.
Събитието се проведе пред паметниците на геройски загиналите за България воини във войните за национално обединение в горнооряховското село Поликраище и бе организирано от Инициативен комитет с председател проф. Георги Георгиев.
Сред официалните гости на ритуала бяха още народните представители от областта Людмила Илиева и Димитър Николов, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, кметът на Поликраище Марин Тодоранов, както и управниците на Долна Оряховица, Килифарево и още няколко населени места от региона.
Отец Славчо в съслужие с още няколко свещеници отслужи панихида в памет на загиналите във войните 1912-1913 г., 1915-1918 г. и 1944-1945 г. герои на Поликраище. В ритуала участва Почетен караул на Националния военен университет “Васил Левски”.
Наследници на загиналите във войните поликраищчани получиха почетни грамоти, а областният управител инж. Георги Гугучков поднесе букети на паметниците на загиналите в знак на признателност.
“Денят на героите на Поликраище” е установен като официален ден за траур на селото в памет на доблестните му воини през 1923 г. от протойерей Никола Попгеоргиев Маринов. Тогава той, заедно с Негово Високопреосвещенство Митрополит Филип Търновски освещават Паметника на загиналите в Балканските и Първата световна война в съдружие с още двама свещеници и в присъствието на хиляди близки на загиналите, фронтоваци и цялото население на околните селища.
“Денят на героите на Поликраище” се превръща в най-важното събитие за селото. Първо се отслужвала църковна служба в селото, а след това се е провеждала манифестация на четирите /по-късно петте/ училища на Поликраище с техните знамена от църквата до паметника на загиналите. Съорганизатори на събитието в миналото са били Дружеството на запасните офицери и няколко обществени организации. На церемонията винаги е присъствал началникът на Търновския гарнизон с военната музика на гарнизона, представители на военни части и Почетен караул, които са отдавали военни почести на загиналите.
Традицията обаче е била прекъсната през 1944 г., за да бъде възстановена отново през 2017 г. по инициатива на дългогодишната учителка по български език и литература Трифонка Попниколова, която е майка на председателя на Инициативния комитет проф. Георги Георгиев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново