Солени глоби за късане на цветя и вандалски прояви в парковете

Публикувано на ср, 16 сеп. 2020
531 четения

Солени глоби ще грозят всеки, който откъсне цветя или унищожи друга растителност от зелените площи в парковете във В. Търново. Това предвижда бъдещата Наредба за зелените системи в общината, която предстои да бъде гласувана на предстоящото заседание на местния парламент. Физическите лица ще се наказват със санкция от 1000 до 5000 лв. за премахване, окастряне или преместване на дълготрайна декоративна растителност без разрешение на компетентия орган, в случая Общината. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. За установени нарушения по наредбата за други провинения виновните ще се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а при повторно нарушение ще платят в двоен размер.
Според наредбата “зелените системи” са всички озеленени площи с декоративна растителност – цветя, тревни площи, алеи, архитектурни и паркови елементи, фонтани, чешми, кашпи, пейки и др. Декоративната растителност са дървета, храсти, цветя и треви, включени в зелените площи в насажденията по алеи, улици, площадки и др. Дълготрайната декоративна растителност включва местни и чуждоземни широколистни и иглолистни дървета и храсти, уточняват от местната администрация.
Бъдещата наредба предвижда забрана на строителство на допълнителни обекти за обществено обслужване, спорт и атракции, късането на цветя, поставянето на рекламно-информационни материали, ходене през цветните масиви, чупене на парковата мебел, съоръжения и настилките. Забранява се също преминаването с ролери, ролкови кънки, скейтборд, тротинетка, колело и др. в забранените със заповед на кмета обществени места.
Като част от зелената система на града са включени парковете “Майка България”, “Марно поле”, “Майка България”, “Дружба”, “Колю Фичето”, “Никола Габровски”, “Бузлуджа”, пространството около паметник “Асеневци” и други райони в старата столица.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново