Ще правят паметник на Васил Левски в Раювци

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
374 четения

Редица събития за жителите и гостите на китното селце Раювци са подготвили за тази година от Фондация “Звезди под звездите”. Програмата ще стартира на 3 март от 11,30 ч. с честване на 145 години от Освобождението на България. От 7 до 9 юли ще се проведе форум под наслов “Епопея на забравеното”, а на 18 юли от 11,30 ч., по случай годишнината от рождението на Васил Левски, в центъра на Раювци ще бъде открит паметник на Апостола на свободата. На 26 август от 19,30 ч. ще бъде отбелязана и друга годишнина – тази от издигането на монумента на Вълчан войвода в селото край яз. “Йовковци”, а час по-късно ще започне и вече превърналия се в традиционен фестивал “Звезди под звездите”.
На 16 септември ще стартира националният пленер по скулптура “Пантеон на българските владетели и духовни водители”, който ще обогати голямата колекция от фигури на бележити българи на емблематичната поляна край селото, а на 22 септември ще започне и пленерът по живопис “Перлата на Еленския балкан”. Двата форума ще бъдат официално закрити на 28 септември от 18 ч., когато ще бъдат представени и готовите творби на авторите участници, посочват организаторите.
Фондация “Звезди под звездите” има като основна цел опазването на обичаите и традициите на българския народ, неговите история, култура, етнография и фолклор. Тя е в основата на изграждането на мемориалния комплекс “Вълчан войвода”, който се намира на най-високото място в Раювци. В него се намират единственият паметник на легендарния войвода Вълчан, както и Раювските камъни с издълбани върху тях послания на велики българи, наподобяващи в подредбата си Стоунхендж. Там е изграден и параклисът “Св. Петка Търновска”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново