Шофьор, пропаднал в шахта, осъди Общината

Публикувано на ср, 13 Авг. 2014
584 четения

За пореден път Община Велико Търново беше осъдена от шофьор, пропаднал с колата си в улична шахта. Районният съд осъди Общината да плати 1155,50 лв., от които материалната щета е 670 лв., а остатъкът са съдебни разноски.
На 12 февруари тази година колата се движила но нанагорнището от Областната болница по ул. “Ниш” и в района на паркинга на бившия супер автомобилът пропаднал с предната си част в улична шахта, която била с липсващ горен капак, необезопасена и необозначена. Колата се ударила в канализационна шахта, пътната настилка пред която била пропаднала. Жената, шофирала потрошената кола, разказва пред съда, че първоначално чула страхотен гръм, автомобилът блокирал и се напълнил с пушек, а причината разбрала чак след като слязла и събралите се хора й обяснили, че се е ударила в шахтата. Съвсем случайно на място присъствали жена, която предния ден претърпяла идентичен инцидент със същата шахта, и воден от нея телевизионен журналист, за да заснеме проблемния участък. Потърпевшите твърдят, че нито в деня на катастрофата, нито на следващия ден Общината е взела мерки да обозначи препятствието по пътя, като шахтата била обозначена в деня на произшествието от хората, събрали се на паркинга, с изхвърлена на боклука коледна елха.
От изисканата справка от “ВиК Йовковци” – В. Търново се установява, че на водопроводната мрежа на ул. Ниш № 12 е извършван авариен ремонт на 30 юли 2013 г. и през август пътната настилка е възстановена, но през февруари 2014 г. отново са се наложили аварийно-възстановителни работи по настилката заради проникналата вода под асфалта.
Пропадането в дупката и шахтата докарали на колата изкривяване на преден десен носач, деформация на преден мост, счупване на картера на двигателя, окривяване на преден десен калник и отваряне на аербега на водача. От автосервиза посочват, че колата може да се ремонтира с части втора употреба за 920,83 лв. Счетено е обаче, че подобен ремонт е нецелесъобразен, защото пазарната стойност на потрошения автомобил към датата на произшествието е 1070 лв. Вещото лице посочва, че пазарната цена на увреденото МПС като скрап е между 300 и 500 лв.
Община Велико Търново оспорва иска и счита, че стопанисването, поддръжката и експлоатацията на канализационните шахти е грижа на ВиК. Съдът решава, че вредите за ищеца не са в резултат от неподдържането на канализационната мрежа, а от отлошото състояние на пътя.
Съдът приема, че пазарната стойност на автомобила като скрап възлиза на 400 лв. и уважава като основателна претенцията на пострадалия до 670 лв.
Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново