Самоук майстор е сътворил приказен свят в центъра на Велико Търново

Публикувано на пт, 3 Юли 2020
13326 четения

Приказен свят в центъра на В. Търново е сътворил самоукият майстор Огнян Георгиев. Жилището, което той е направил, използвайки въображението и двете си ръце, е уникален и различен от всички останали. В него почти изцяло материалите са естествени, а повечето от тях – на над 100 и дори 200 години. Тук огледалото в банята е поставено в истинска хралупа, масата е направена от стара печка и масивен корен на дърво, мивката е върху копаня а спалнята е покрита с балдахин. При това всичко е съчетано в невероятна симбиоза с удобствата на нашето съвремие.
Дълго време Огнян се занимава с възрожденско строителство. Прави такива къщи на няколко места в България, но след известно време се отказва. Смята, че това по някакъв начин го ограничава и решава да разгърне потенциала си в свой собствен модел на работа. Той е базиран най-вече върху рустикалния стил в интериорния дизайн, при който се използват предимно груби и необработени материали от дърво, камък и текстил. Характеризира се с проста изработка, природни цветове и усещане за хармония с природата.
“Много искам да покажа на хората, че всеки може да сътвори нещо различно, следвайки фантазията си. Защо трябва всичко да се прави еднообразно, скучно и по модата? Когато започвам, аз нямам изцяло изградена концепция. Не се съобразявам с наложените модели, а освобождавам съзнанието си и нещата се наслагват постепенно”, казва Огнян. За него събирането на неща от стари времена е хоби, откакто се помни. Дава за пример вестниците, с които е облепен таванът в хола и чекмеджетата във вградените шкафчета. Те са печатани от 1930 до 1950 г. и са подбрани така, че статиите, които се виждат, да са интересни и да могат да бъдат прочетени. Любопитно изглежда и една от стените, на която е оформена картата на България. При изработването ѝ за рамка са използвани масивни дървени плоскости, а очертанията на страната са направени със специфичния пясък на местността “Отманли” до родния му Бургас. В очертанията на България са поставени портретите на Левски и Ботев, снимки на местни исторически и природни забележителности и телевизор, на който най-често вървят програми, разказващи за нашата страна. Така домакинът иска да насочи вниманието на всеки, който влезе в апартамента, към нещата, които могат да бъдат видени в родината ни, и това, което си заслужава, да бъде разгледано и научено.
Направата на цялостния интериор отнема на Огнян две години и половина. Отначало пробвал да работи с помощта на майстори, но в един момент осъзнал, че не може да разчита на никой. Оказало се, че те не могат да разберат неговите желания и да направят нещата така, както той иска.
“Чрез това, което съм изработил собственоръчно, искам да предам положителната енергия, вложена от мен във всеки детайл. Известно е, че естествените материали, които съм използвал, неутрализират вредните геопатогенни излъчвания. Затова се надявам на хората, които влизат тук, да им е приятно и да се чувстват комфортно”, споделя Огнян.
Самоукият майстор е възпитаник на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Завършил е българска филология, но казва, че се е родил с желанието да майстори разни неща. Години наред се занимава с частен бизнес. Въпреки че отначало Огнян прави уникалния апартамент, за да го отдава под наем, сега е решил да се раздели с него и вече го е обявил за продан.
От известно време Огнян живее със съпругата си в старинна къща в гората между Трявна и Дряново. Нея също е направил по свой вкус. Сега се е захванал с още две стари къщи във В. Търново, които обаче ще му отнемат години труд.
“Жал ми е като гледам как хората оставят домовете на дедите си да се събарят, докато живеят и работят в големия град или в чужбина. Невероятни възрожденски къщи, градени години наред с толкова средства и труд се срутват от безхаберие, докато собствениците им се правят на патриоти, но само на думи.
Това е моят свят и моето виждане за нещата и се надявам да разбия наложените стереотипи”, казва Огнян и продължава да прави нещата така, както ги чувства.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново